Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Breeakker: van vergrijzende buurt naar toekomstbestendige wijk

Bankje in de Breeakker
Foto: Ons Son en Breugel

De gemeente Son en Breugel presenteert een mogelijk ingrijpende ontwikkelvisie voor de wijk Breeakker aan de gemeenteraad. De plannen zijn gericht op het creëren van een toekomstbestendige, klimaatadaptieve woonwijk waar verschillende generaties samen kunnen wonen. De noodzaak voor vernieuwing van de riolering en infrastructuur wordt aangegrepen om de wijk grondig te transformeren.

De ontwikkelvisie is tot stand gekomen als uitvloeisel van het uitroepen van het voorkeursrecht. Bewoners van een gedeelte van de Breeakker ten noorden van de Nachtegaallaan zijn door het voorkeursrecht verplicht hun huis eerst aan te bieden aan de gemeente als deze in de verkoop wordt gezet. Wethouder Jan Boersma heeft in gesprek met de pers op 10 oktober aangegeven dat sinds het uitroepen van voorkeursrecht op 20 april 2023.

De Breeakker heeft volgens woonScope (proces en strategie), Van Helvoirt (ecologie), cocosmos (participatie), van Tuijn (stedenbouwkunde) en FAAM (architectuur) een bijzondere uitgangspositie. Anders dan veel andere wijken uit de jaren zestig werd deze wijk destijds in het bos gebouwd. Resultaat: een uniek karakter van ‘wonen in het bos’. Dit groene karakter vormt een belangrijk uitgangspunt in de nieuwe visie. Het plan is om de bosrand als het ware te verplaatsen van de Hoefbladlaan naar de Nachtegaallaan, waarbij het bestaande bos de basis vormt voor herontwikkeling.

Drie toekomstscenario’s

De gemeente schetst verschillende scenario’s voor de toekomst van de wijk. Het eerste scenario, ‘een vergrijzende buurt’, waarbij alles blijft zoals het is, zou onwenselijk zijn. Dit zou leiden tot stilstand in de sociale ontwikkeling en achteruitgang van zowel vastgoed als openbare ruimte.

Het tweede scenario, ‘een zorgzame en levensloopbestendige buurt’, gaat uit van het behouden van de bestaande structuren maar met verdichting. Door nieuwe woningen toe te voegen ontstaat meer dynamiek en doorstroming in de wijk.

Het derde en meest ingrijpende scenario, ‘nieuwe diversiteit in een klimaatadaptieve zorgzame buurt’, voorziet in gedeeltelijke sloop van bestaande woningen om ruimte te maken voor hogere dichtheden en nieuwe woonvormen. Dit scenario biedt de meeste mogelijkheden voor verduurzaming en vergroening.

Minder auto’s, meer groen

Een opvallend element in de plannen is de voorgestelde reductie van infrastructuur. De Breeakker heeft volgens de visie momenteel “overdadige infrastructuur, brede profielen en veel niet noodzakelijke verharding”. De gemeente wil prioriteit geven aan voetgangers en fietsers, gevolgd door openbaar vervoer en als laatste pas de auto. Dit moet leiden tot een autoluwe wijk waar overtollige infrastructuur plaats maakt voor groen.

De plannen hebben nadrukkelijk oog voor het sociale aspect van de wijk. “De Breeakker heeft de potentie om een bijzonder inclusieve wijk te worden,” stelt de visie. Een plek waar mensen van alle leeftijden, met verschillende achtergronden, samenstellingen en inkomensniveaus samen wonen en elkaar ondersteunen.

Om dit te bereiken wordt ingezet op verschillende woningtypes, van grondgebonden tot gestapelde woningen, en verschillende eigendomsvormen. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden voor ondersteunende functies en thuiswerken.

Fasering en uitvoering

Bij de uitvoering wil de gemeente beginnen in gebieden waar de urgentie het hoogst is. Daarbij wordt gekeken naar factoren als eigenaarschap van het vastgoed, beschikbaarheid van grond en de geschiktheid van huidige woningtypologieën voor de beoogde doelgroepen. Woningen die in bezit zijn van woningcorporaties bieden daarbij de meeste mogelijkheden voor transformatie, mits er een gedragen sociaal plan ligt.

De visie benadrukt dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met de huidige bewoners. “De bestaande bewoners zijn een belangrijke factor in het behouden van de sociale en lokale binding,” staat in de visie. Complete sloop van de wijk wordt dan ook afgewezen omdat dit “de huidige sociale community onderuit haalt.”

Of de visie werkelijkheid wordt, ligt in handen van de gemeenteraad. De leden van de gemeenteraad zullen zich donderdag 31 oktober buigen over de visie in een beeldvormende sessie. Ook wordt de gemeenteraad gevraagd om een gedeelte van het voorkeursrecht in te trekken. Een deel van de onroerende zaken waarop een voorkeursrecht is gevestigd zit niet in de weg staan aan de beoogde ontwikkeling van het gebied. Daarmee vervalt het belang van de gemeente om de betrokken onroerende zaken te blijven belasten met een voorkeursrecht