Zoek
Sluit dit zoekvak.

Breugel Bruist moet plan B onderzoeken zonder Krommen Hoek

Breugel Bruist moet plan B onderzoeken zonder Krommen Hoek
Foto: Ons Son en Breugel

Hoewel in eerste instantie het plan Breugel Bruist op handen gedragen leek te worden, worden nu de eerste barsten zichtbaar.

In grote getale waren ouders naar het gemeentehuis getrokken om hun boodschap kracht bij te zetten. De ouders willen dat hun kinderen naar school kunnen op de huidige locatie aan de rand van de Dommelpas en niet verplicht verhuizen en fuseren met de Regenboog in het nog te bruisen centrum van Breugel. De afgelopen weken zijn diverse acties gevoerd, waaronder interviews met (lokale) media en het ‘bekladden’ van het centrum met krijt.

Hun boodschap was niet aan dovemansoren gericht. De partijen CDA, Dorpsvisie en PvdA/GroenLinks waren het eens dat een prikkelarme omgeving voor de kinderen wellicht een betere optie is. De partijen riepen wethouder Kees Vortman, die eerst nog aangaf dat het plan Breugel Bruist op slechts een paar punten gewijzigd kon worden, pas op de plaats te maken en samen met diverse partijen rond de tafel te gaan om met alternatieven te komen. Maarten van Beek van Dorpsbelang zag het plan zitten om zowel basisschool de Regenboog als basisschool de Krommen Hoek samen te voegen in een ‘leerfabriek’ (zoals de ouders van de Krommen Hoek het zelf noemen), waarbij aanwezige ouders onderling al mompelden te weten op welke partij zij niet zullen gaan stemmen bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Don Pasanea van de VVD hoopt dat de ouders van de Krommen Hoek in gesprek blijven over de toekomst van de Krommen Hoek en de deur niet sluiten. Een verhuizing biedt immers ook kansen voor hen.

Naast boze ouders waren ook boze buurtbewoners aanwezig. Het plan om de toegang tot de wijk af te sluiten ter hoogte van de van Gentlaan/Weegschaallaan stuitte op verzet. De buurt voorziet logistieke problemen in een doodlopende straat. Ook de fysiopraktijk in Breugel zou parkeren voor de deur, een belangrijk punt voor mensen die moeilijk ter been zijn, in het plan zien verdwijnen. De angst voor een te kleine en te hoge sporthal baart gebruikers en omwonenden zorgen en voelen zich niet gehoord in de plannen.

De wethouder kreeg van vrijwel alle partijen lof over de voortvarendheid van het dossier Breugel Bruist. Hoewel het programma al sinds 2012 opgetuigd is, zijn er in het afgelopen jaar reuzesprongen gemaakt. Alle betrokken gesprekspartners, van de Boerderij tot aan de ondernemers, hebben de neuzen dezelfde kant op staan. Ook waren partijen te spreken over de manier waarop de wethouder het plan heeft gebracht: een alomvattend plan, geen ‘fuik’ waar langzaam ingezwommen werd zoals bij het MFA debacle.

Kees Vortman realiseert dat hij niet iedereen tevreden kan stellen. “Het perfecte plan bestaat niet. Er zijn alternatieven mogelijk maar ieder alternatief heeft zijn voor- en nadelen.” Onder druk zal de wethouder nu opnieuw het gesprek aan moeten gaan met betrokken partijen, zoals de boze ouders van de Krommen Hoek, om te kijken of het centrum van Breugel ook kan bruisen zonder alleen de Regenboog of misschien zelfs wel met een verhuizing van de Regenboog naar de Krommen Hoek.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App StoreDownload nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play