Bruisen Zonder Verhuizen: ouders in actie tegen verhuizing Krommen Hoek

Bruisen Zonder Verhuizen: ouders in actie tegen verhuizing Krommen Hoek
Foto: Ons Son en Breugel

Ouders van basisschool de Krommen Hoek willen hun kinderen in de natuur hebben, niet in een leerfabriek vol prikkels. Met de actie Bruisen Zonder Verhuizen pleiten zij voor behoud van de unieke identiteit van ‘hun’ basisschool.

Tientallen ouders die kinderen hebben op basisschool de Krommen Hoek zijn niet te spreken over de verhuisplannen zoals recentelijk gepresenteerd werd door wethouder Kees Vortman. In het project Breugel Bruist is ruimte voor een schoolgebouw die maximaal 350 leerlingen huisvest, de ideale locatie voor zowel basisschool de Regenboog en basisschool de Krommen Hoek. Een idee dat PlatOO, waar beide basisscholen onder vallen, wel ziet zitten.

“Blijkbaar hebben ze zo’n aantrekkelijk plan voorgeschoteld gekregen dat het zoiets hebben van ‘dat moeten we doen’,” zegt boze ouder Giel Hilgerdenaar. De medezeggenschapsraad en oudervereniging werden op 9 oktober door PlatOO bijgepraat over de plannen, dat rauw op hun dak kwam gevallen. “Vorig jaar hebben wij nog expliciet gevraagd naar de plannen, maar toen was er nog geen sprake van een verhuizing.”

Inmiddels zijn de ouders vereniging in de actiegroep Bruisen Zonder Verhuizen. Met een website, video’s en een brief aan de gemeenteraad, ondertekend door ruim 150 ouders, hopen zij PlatOO en de politiek van gedachte te veranderen. Saamhorig worden plannen opgesteld om hun woorden kracht bij te zetten. “We zijn heel spartaans bij elkaar gaan zitten in de aula van de school om de koppen bij elkaar te steken. Er is geen leider of iets dergelijk, we doen het samen. We hebben een WhatsApp groep waarin we iedereen snel op de hoogte kunnen brengen en afspraken kunnen maken.”

De school met zo’n 200 leerlingen ligt op het grensgebied tussen Son en Breugel. Niet heel verwonderlijk dat zowel kinderen uit Breugel als uit de wijk de Breeakker in Son lessen volgen op de school. “De school grens aan het Dommeldal en verbindt letterlijk Son met Breugel. Kinderen zijn hier dicht bij de natuur en hebben hier rust, zonder al te veel prikkels. Kinderen spelen op het veldje in de pauze en voor een les buiten ben je zo in de natuur. Kinderen worden hier amper gepest. Onderzoek wijst ook uit dat kinderen die opgroeien in een groene omgeving minder gepest worden. Er zijn in Breugel drie scholen en wij hebben bewust gekozen voor deze school vanwege de ligging.”

Als de school verhuist naar het centrum van Breugel, verliest de Krommen Hoek haar unieke identiteit. Ze worden in een “leerfabriek” gestopt waar de komende paar jaar nog flink wat bouwplannen zijn. Een levendig centrum voor Breugel betekent ook veel prikkels van bijvoorbeeld winkelend publiek en de geplande horeca, terwijl ouders kiezen voor de Krommen Hoek vanwege de afwezigheid van prikkels. “Het is ook niet handig om twee scholen in één meerlaags gebouw te zetten. Twee groepen acht, dat werkt niet.” De verandering van strategie geeft Giel geen hoopvolle toekomst voor de school en verwacht dat ouders minder snel de keuze zullen gaan maken voor de Krommen Hoek als hun kind naar de basisschool moet.

Giel, die zelf ook als kind op de Krommen Hoek heeft gezeten, vreest het ergste. De plannen voor Breugel Bruist worden op 28 november besproken door de commissie burgerzaken. “Het MFA heeft het vertrouwen geschaad. We zijn sceptischer geworden dat het allemaal nog bespreekbaar is. Het lijkt een prestigeproject te zijn waarin alles al beklonken is zonder ons als ouders iets te vragen.” Drie ouders hebben al aangegeven in te willen spreken voor de vergadering zal beginnen, in de hoop hun zorgen aan de politiek kenbaar te maken.

“Mijn mooiste herinneringen aan de Krommen Hoek zijn de lessen die we buiten hadden, in de natuur. Dat wil ik mijn kinderen ook meegeven. Dat gaat niet in een buisend centrum met een aangelegd parkje.”


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Post article

Post article