Search
Close this search box.

Burgemeester Gaillard: “inwoners willen eigen gemeenschap overeind houden”

Burgemeester Hans Gaillard
Foto: Gemeente Son en Breugel

Burgemeester Hans Gaillard is geen voorstander van drie grote gemeentes in Brabant Zuid-Oost, zoals de burgemeester van Eindhoven vandaag voorstelde.

De burgemeester verklaarde dit voor de camera van Studio 040 toen hij aanwezig was bij de nieuwjaarstoespraak van John Jorritsma, de burgemeester van Eindhoven. Jorritsma sprak vandaag zijn visie uit over Brabant Zuid-Oost, waar slechts een drietal gemeentes over moeten blijven. Son en Breugel zou dan samen met Nuenen, Geldrop-Mierlo, Veldhoven, Oirschot, Best en Waalre bij Eindhoven gevoegd moeten worden om één grote gemeente te vormen.

De wens van de nieuwe burgemeester van Eindhoven zou de toekomst van de samenleving zijn. “De huidige maatschappelijke, economische en sociale problemen vragen om gemeenten met een grote mate van bestuurlijke efficiency. De maatschappij is volop veranderd, de afgelopen jaren. Maar als overheid zijn we onvoldoende mee veranderd. Maar nu is de tijd daar echt rijp voor.”

De afgelopen drie maanden heeft John Jorritsma kennis gemaakt met burgmeesters, wethouders en raadsleden die, naar eigen zeggen, zich kunnen vinden in zijn toekomstbeeld, schrijft het Eindhovens Dagblad. “Veel bestuurders vinden ook wat ik vind. Tijdens de vele kennismakingsgesprekken die ik de afgelopen drie maanden gevoerd heb, hebben veel burgemeesters, wethouders en ook raadsleden gezegd dat ze het met mee eens zijn, en dat er een flinke schaalsprong nodig is in deze regio. Maar dat was binnenskamers. Dat hardop in de openbaarheid zeggen, dat is iets anders.”

Momenteel is de gemeente Son en Breugel, op verzoek van de Provincie Noord-Brabant, een verkennend onderzoek aan het doen naar de bestuurlijke toekomst van het dorp. De nadruk ligt in het onderzoek op een fusie met Nuenen, maar ook een fusie met de gemeente Best en Oirschot, annexatie bij Eindhoven en zelfstandigheid behoren tot de mogelijkheden.


Heet nieuws? Stuur de redactie een WhatsApp


Lees meer over de toekomst van Son en Breugel