Zoek
Sluit dit zoekvak.

Burgemeester maakt groep 6 Bloktempel enthousiast voor jeugdgemeenteraad

Burgemeester maakt groep 6 Bloktempel enthousiast voor jeugdgemeenteraad
Foto: Ons Son en Breugel

De komende twee weken gaan alle kinderen van groep 6 in Son en Breugel naar de stembus om hun vertegenwoordigers voor de jeugdgemeenteraad te kiezen.

Vanochtend was burgemeester Hans Gaillard te gast bij de groepen 6 van basisschool de Bloktempel. Samen met PvdA/Groenlinks raadslid Joris van Dam en jeugdgemeenteraadslid India Geuze kwam de burgemeester voorlichting geven over democratie en de inzet van de jeugdgemeenteraad. Dit alles in het kader van de jeugdgemeenteraadsverkiezing, die de komende twee weken gehouden worden op alle basisscholen in Son en Breugel.

“Weten jullie dat de jeugdgemeenteraad doet?” vraagt de burgemeester. De kinderen zijn op de hoogte: de jeugdgemeenteraad praat mee over zaken die de jeugd belangrijk vinden. De kinderen die nu in groep 6 zitten kunnen zich kandidaat stellen en stemmen wie de vertegenwoordiger van hun school zal worden. “Daarom komen wij vandaag wat vertellen over de raad. Groep 6 is ieder jaar de groep die in juni mag stemmen en kandidaten mag leveren. Jullie kunnen je kandidaat stellen voor de jeugdgemeenteraad.” De gekozen kandidaat mag dan in groep 7 zitting nemen in de jeugdraad, samen met een schoolgenoot uit groep 8.

India vertelde over haar ervaring als kandidaat en raadslid. “Ik had een poster gemaakt met alle dingen die ik belangrijk vond, zoals milieuvriendelijke lantaarnpalen.” De klasgenoten van India mochten toen gaan stemmen, net als kiesgerechtigden doen tijdens verkiezingen. Een stemhokje in, de kandidaat waarvan het kind zich het best gerepresenteerd voelt met een rood potlood aankruisen en stembiljet in een grote container doen. Na het stemmen van de tellen komt er een ‘winnaar’ uit de bus die zitting neemt in de jeugdraad voor hun school.

Na een jaar jeugdgemeenteraad weet India al precies te vertellen hoe zaken aangepakt worden. “We hebben groepjes gemaakt, bijvoorbeeld over hondenpoep of hangjongeren. Dan werk je apart met je eigen groepje en praat je daarover. Als je plan dan klaar is bespreek je het tijdens de grote vergadering.” Dit resulteert in acties. Zo hebben de kinderen een filmpje gemaakt om aandacht te vragen voor het opruimen van hondenpoep. Ook is er onderzoek gedaan naar hangjongeren, dat aangeboden is aan de grote gemeenteraad. Zo weet de gemeenteraad wat kinderen belangrijk vinden in hun belevingswereld.

De kinderen van groep 6B zijn enthousiast. Als India vraagt wie zich kandidaat wil stellen, gaan ongeveer tien vingers de lucht in. Veel meer dan in haar klas, zei India.