Zoek
Sluit dit zoekvak.

Buurttuin ’t Zand wint duurzaamheidsprijs Frans Zaal-bokaal 2018

Buurttuin 't Zand wint duurzaamheidsprijs Frans Zaal-bokaal 2018
Foto: Ons Son en Breugel

Het in april geopende buurtproject voor een buurttuin in ’t Zand wint de Frans Zaal-bokaal 2018 en 1500 euro om te besteden aan het project.

In het groen van de wijk ’t Zand is in enkele maanden tijd een heuse buurttuin (letterlijk) uit de grond gestampt. De gemeente stelde hiervoor 200 vierkante meter grond ter beschikking. Nu verbouwt de buurt samen groente en fruit. “We hebben een hoop groen waar niet zo veel mee gebeurt,” zei initiatiefneemster Femke Wetzer-van Gils als toelichting op hun inzending. “Toen hebben we dat eens opgegooid bij [toenmalig wethouder] Kees Vortman van ‘goh hoe gaat dat?'”

“Alles wat je zaait, dat oogst je samen. Inmiddels hebben we vier bakken weten te bewerkstelligen en zijn we met een stuk of tien, twaalf gezinnen die daar met regelmaat komen zaaien en oogsten. Ook samen de mislukkingen komen bekijken, maar ook de dingen zoals de 86 courgettes die we afgelopen seizoen hebben mogen oogsten. Mensen uit de buurt komen kijken en vragen wat we aan het doen zijn. De sociale cohesie wilden we graag vergroten, weer samen een praatje hebben over groene vingers.”

Buurttuin ’t Zand was de uiteindelijke winnaar van vier genomineerden voor de Frans Zaal-bokaal. Automaatje, het duurzame huis van de familie van Boxtel en de boodschappendienst voor ouderen waren ook in de running voor de duurzaamheidsprijs. De jury bestond uit burgemeester Gaillard, Henny Vredeveld (namens het IVN), Jan van Lieshout (namens Ondernemersvereniging Ekkersrijt), Lieke van Houtum en India Geuze (namens de Jeugdgemeenteraad) en Rick Arends (namens de Jongerenraad).