Cafetaria Spierings: al 25 jaar een begrip in ons dorp

Leon Spierings die voor zijn cafetaria Spierings staat
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Wie heeft er niet ooit een frietje gegeten bij cafetaria Spierings? Op 1 juli bestaat de cafetaria van Leon Spierings aan de Nieuwstraat 25 jaar. We vroegen Leon hoe ‘Spierbal’ begon in het centrum van Son en Breugel.

Leon bakte ze op een jonge leeftijd al bruin. “15 jaar was ik toen het begon met aardappels schillen en uien schoonmaken bij een cafetaria in de Piet Heinlaan in Breugel.” Via allerlei omwegen kreeg Leon het gevoel: dit kan ik zelf ook. “Ik ben toen voor mezelf begonnen in Gemert in 1991. Daar heb ik vier en een half jaar lang een frietzaak gehad samen met mijn vrouw Hanneke. Na die periode kwam het huidige pand in de Nieuwstraat vrij te staan en die kans greep ik met beide handen aan. Zo onstond het huidige cafetaria Spierings dat opende op 1 juli 1995.” Inmiddels staat hij ook sinds acht jaar samen met Hans Teulings op verschillende evenementen met zijn beroemde frietkar.

Als Leon vertelt over wat hem het meest dierbaar is geweest in de afgelopen 25 jaar is hij duidelijk. “Het sociale contact met mensen. Sinds dat ik hier zit zie je mensen komen en gaan. Er zijn door de jaren heen vaste klanten bijgekomen maar ook mensen overleden. Je bent echt een beetje een sociale ontmoetingsplaats voor mensen en daar hou ik van. Je zit midden in het centrum. Alles wat gebeurt, gebeurt in het centrum van het dorp.”

Halsoverkop sluiten voor corona

“Nu in 2020 hebben we te kampen met het coronavirus en dat is meteen ook wel de meest aparte periode voor mij. We moesten die bewuste zondagavond halsoverkop om 18:00 uur dicht wat ons pas om 19:30 uur lukte. Maar al gauw kwamen we erachter dat we open konden blijven voor afhalen en bezorgen. Ook mooi om te zien dat iedereen elkaar in deze tijd helpt.” Daarmee doelt Leon bijvoorbeeld op de aanlevering van twee e-bikes voor bezorging van fietsenspeciaalzaak Van den Berg.

“Over 10 jaar weet ik niet of ik nog steeds friet aan het bakken ben. Ik word ook ouder natuurlijk. Misschien dat we het dan wat rustiger aan doen met andere openingstijden.” Dat beviel hem wel de afgelopen tijd. “Hanneke moest er wel even aan wennen dat ik zoveel thuis was.” Hij is dit jaar 30 jaar gelukkig met haar getrouwd. Op de vraag of hij in die jaren geen slippertjes gemaakt heeft zegt hij kenmerkend: “Nee ik draag altijd schoenen.” Dat is Leon ten voeten uit. Altijd in voor een grap en een lach.

Leon vertelt ook nog dat hij het mooi vindt om te zien dat zijn personeel dat hij heeft zien komen en gaan door de jaren heen uitgevlogen is en een eigen leven is begonnen. “Veel studenten die wat willen bij verdienen komen hier terecht en dat vind ik echt heel leuk.” In de week van 1 juli zullen er diverse acties met betrekking tot het jubileum plaatsvinden. Houd daarvoor de facebookpagina van cafetaria Spierings in de gaten.

Post article

Post article