Zoek
Sluit dit zoekvak.

Centrum krijgt naast MFA ook een nieuwe kerk en gebouw voor gilde

Centrum krijgt naast MFA ook een nieuwe kerk en gebouw voor gilde
Foto: Ons Son en Breugel

Naast een nieuw te bouwen MFA krijgt de Heilige Oda parochie en het Sint Catharina Gilde een eigen plekje in het nieuwe centrumplan.

Dit maakte Vincent Blom van de Heilige Oda parochie, Henk Smits van het Sint Catharina Gilde en wethouder Robert Visser vandaag bekend. De gemeente voert al langere tijd gesprekken met de parochie en het gilde, waarbij beide partijen aangaven een eigen onderkomen te zoeken. Door een mondelinge intentieverklaring die afgelopen dinsdag uitgesproken is staat de deur nu open op hen een onderkomen te geven in het centrum. De huidige kerk moet worden gesloopt om de nieuwe plannen te kunnen realiseren.

Met het onttrekken aan de eredienst zal de huidige kerk aan het Kerkplein geen plek meer bieden aan de katholieke gemeenschap in Son, een besluit die de nieuwe bischop Gerard de Korte niet terug zal draaien. De bisschop geeft de Heilige Oda parochie wel de ruimte om een nieuwe, kleinere kerk te realiseren naar aanleiding van een gesprek begin juni. Met minder dan een gebouw aan het Kerkplein neemt het parochiebestuur geen genoegen. Een klein deel van de opbrengsten van de verkoop van de kerk zal gebruikt worden voor de nieuwbouw.

Het Sint Catharina Gilde is al ruim 550 jaar actief en heeft tot de bouw van de Vloed altijd een plekje gehad in het dorp. Nu maakt het gilde nog gebruik van de faciliteiten van Zonhove, maar koesteren al langer een wens om een eigen onderkomen te realiseren in Son en Breugel. De activiteiten van het gilde, zoals vendelen en het bespelen van slaginstrumenten, hebben volgens het gilde een eigen ruimte nodig die aan eisen kunnen voldoen. Middels eigen middelen en fondsenwerving gaat het gilde het benodigde geld bij elkaar sprokkelen om hun droom werkelijkheid te kunnen maken.

De twee nieuwe gebouwen zullen, naast het MFA, in het centrum herrijzen. Er is ook een mogelijkheid dat beide partijen samen zullen werken in de ontwikkeling van hun onderkomen, bijvoorbeeld door architectuur op elkaar af te stemmen in de stijl van het nieuwe centrum of samen één onderkomen te realiseren met ieder een aparte ruimte. Omdat de ontwikkelingen nog vers zijn, zijn er nog geen concrete plannen, tijdspaden of tekeningen.

Wethouder Visser is trots op de uitkomst. De vraag die iedereen aan zag komen, waarom beide partijen niet ondergebracht konden worden in het nieuwe MFA, werd ontwijkend beantwoord. Het MFA is een sociaal-maatschappelijk gebouw, maar zowel het Heilige Oda parochie als het Sint Caterina Gilde passen niet in dat straatje en hebben een eigen onderkomen nodig. De huidige pastorie zal behouden blijven.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play


Lees meer over de kerk en het gilde