Search
Close this search box.

Coaches gaan en coaches komen bij handbalvereniging Apollo

Trainers/coaches Wim Pluym en Frank Kolen van handbalvereniging Apollo
Foto: Reza Karimidouna

Na drie prettige en succesvolle jaren heeft handbalvereniging Apollo afscheid genomen van het trainersduo Erwin Vos en Frank Salens. Met dit tweetal behaalde de Heren 1 twee seizoenen geleden het kampioenschap in de hoofdklasse met promotie naar de tweede divisie. Handbalvereniging Apollo dankt Erwin en Frank voor hun inzet en zijn ze als vereniging dankbaar dat ze dit soort vrijwilligers hebben.

De vertrekkende trainers
De vertrekkende trainers Erwin Vos en Frank Salens. Foto: handbalvereniging Apollo.

Daar waar coaches vertrekken, komen ook nieuwe coaches. Handbalvereniging Apollo is trots om de nieuwe trainers Wim Pluym en Frank Kolen aan je voor te stellen. Tijdens het hemelvaarttoernooi afgelopen mei was er een goede gelegenheid om via een interview kennis te maken met de nieuwe trainers/coaches van Heren 1 Wim Pluym en Frank Kolen over hun verleden samen en hun missie voor het nieuwe seizoen bij handbalvereniging Apollo.

Gefeliciteerd met jullie nieuwe functie bij handbalvereniging Apollo. Hoe lang kennen jullie elkaar/samen gewerkt als trainers/coaches?

Frank: “Wij kennen elkaar handballend vanuit DVC.”

Wim: “Ik ben vanuit EHV naar DVC gekomen in 1992, wij hebben samen bij heren 1 gespeeld. In het laatste jaar was Willy van der Vorst onze coach. Toen hij stopte, stopte ik ook als speler en toen ben ik coach van het dames team geworden. Frank was eigenlijk de reden waarom ik trainer coach ben geworden

Frank: “Ik was toen al coach van de dames. Ik heb tijdens mijn spelend carrière bij DVC, ook het damesteam gecoacht. Na 6, 7 jaar coachen heb ik Wim gevraagd of hij ook samen wil coachen en toen is hij er bij gekomen en we waren 2 jaar coach van DVC DS1 die toen een fusie aan ging met PSV en toen zijn wij samen trainers/coaches van PSV dames 2 geworden.”

Wim: “Na PSV Dames heb ik diverse teams gecoacht: heren 1 van Aristos voor één jaar, 3 jaar PSV heren 2, opnieuw dames 2 van PSV voor 2 jaar, kampioen eerste klasse geworden, in het laatste jaar haakte Frank ook aan en samen de beker gewonnen. Daarna Someren voor 2 jaar, kampioen eerste klasse geworden, gepromoveerd en het jaar daarna net zo hard gedegradeerd, omdat belangrijker speelsters weg waren. Het afgelopen jaar meiden A van EHV gecoacht in de jeugddivisie.”

Frank: “Toen Wim stopte bij PSV dames 2, ging ik nog een jaar door als trainer/coach, maar toen stopte ik met het coachen en bleef alleen maar als speler bij PSV, drie jaar geleden overgestapt naar Apollo heren 2 en afgelopen jaar trainer/coach van Apollo Dames 1 geweest. Nu zijn Wim en ik terug bij elkaar en gaan we samen Heren 1 van Apollo doen.”

Hoe is het idee tot stand gekomen?

Frank: “We hadden het idee om weer samen te gaan werken, maar er moest een mogelijkheid zijn en een team dat het ook zou willen. Deze keer is het wat moeilijker tot stand gekomen, het damesteam van Apollo houdt er mee op in de eerste klasse en ik was zoekend naar een nieuw team. Ik had bij PSV geïnformeerd, Wim zou nog een jaar doorgaan bij EHV, maar op een gegeven moment kwam het bestuur van Apollo naar ons met de vraag of wij de leiding van het heren team willen overnemen. Toen is het heel snel gegaan, eigenlijk was het binnen een weekend besloten. Ik heb nog een keer met Wim gesproken en wij zeiden: ‘als we het echt samen gaan doen, dan met dezelfde verantwoordelijkheden, niemand die boven gaat staan of de dienst gaat uitmaken en goed alles afspreken, dan gaan we het doen.’ Het leek ons ook gezellig met Apollo waar vrienden van ons zitten. Het zal een grote uitdaging worden voor ons.”

Jullie hebben alle twee meerdere wedstrijden van Heren 1 gezien, wat waren de pluspunten die het voor jullie aantrekkelijk maakte om deze functie te nemen?

Wim: “Ik heb hun wedstrijden meerdere keren gefloten. Niet in de tweede divisie, maar met de voorbereiding afgelopen seizoen en toen ze in de hoofdklasse speelden.Er zitten een paar hele goede spelers in, maar wat ik begrepen heb is dat het in het afgelopen jaren een beetje geschort heeft aan de discipline. Dat is wel een taak voor mij, ik word een Duitser genoemd. Dat zal ook onze rolverdeling worden. Ik ben strenger en Frank gaat tussen de groep en mij rouleren en dat is bij mij heel hard nodig.”

Frank: “Ik ken ze heel goed, ik train drie jaar met hen mee en ik vind ze een hele talentvolle groep, alleen de mentaliteit is in de laatste jaren wat een beetje bij ingeschoten, vandaar zal nieuw bloed voor hen ook een uitdaging brengen. We gaan strenger er in staan, mensen aan de kant houden die niet getraind hebben, dat hebben we ook gedaan toen we bij andere teams coachten. We vinden het heel belangrijk dat er goed getraind wordt en met zijn allen er achter staan. Het zal voor de groep wennen worden.”

Wim: “Je kunt soms een mindere speler wat langer laten spelen, die loopt het vuur uit zijn schoenen, op de trainingen ook. Als die hele goede speler niet komt trainen en toch opstelt krijgt een air over zich dat hij niet hoeft te trainen en dat zal een verandering zijn voor in de toekomst.”

Jullie hebben tot nu toe vaker dames teams gecoacht. Zal het een grote uitdaging zijn om een heren team te trainen/coachen? In welke punten verwachten jullie verschillen te zitten?

Wim: “Ik heb ook twee heren teams gecoacht in de eerste klasse (PSV heren 2 en Aristos Best heren 1). Voor mij is er geen verschil tussen heren of dames teams. Ik behandel ze op dezelfde manier.”

Frank: “Voor mij zal een heren team echt een uitdaging worden. Ik heb tot nu toe alleen maar damesteams gecoacht. Maar dit herenteam is, ook al ken ik ze goed, toch redelijk stuurbaar. Er is een grote groep die het echt wil en een kleine groep die denkt: ‘ik kom maar een keer per week trainen en vind twintig minuten spelen ook goed.’ Ik denk dat we daar iets kunnen inbrengen.”

Zal het geen nadelen met zich brengen dat jullie ze goed kennen?

Frank: “Voor mij misschien wel, omdat ik ze heel goed ken. Maar Wim kent ze minder en kan wat korter door de bocht en als het botst kan ik op een politieke manier zeggen: ‘hij heeft wel gelijk, jij was er niet’. Er moet meer pit in de groep komen.”

Afgelopen seizoen was het eerste jaar van het heren team in de tweede divisie en zij zijn op de achtse plek geëindigd. Wat is jullie missie voor het nieuwe seizoen en wat willen jullie anders gaan doen?

Wim: “Wat ik anders ga doen weet ik nog niet, ik heb heel weinig mee gekregen van het afgelopen seizoen, wat ik begrepen heb is dat ze heel goed zijn begonnen, ze stonden derde in de poule en toen zijn ze afgezwakt en dat afzwakken wil ik tegen gaan. Ik wil een constant seizoen draaien. Dat kan je niet veel over zeggen, maar met de training opkomst heb je dat een beetje in de hand. Wij gaan proberen om iets beter te doen, maar je moet roeien met de riemen die je hebt.”

Frank: “Het voordeel van Apollo is dat ze een heren 1, 2 en 3 hebben, dat er hier en daar wat spelers zijn die willen invallen bij het eerste en het betekent dat de jongens van het eerste team ook onder druk kan houden, zodat als ze niet komen trainen, kunnen ze nog gewisseld worden met iemand uit het tweede team die graag mee wil doen.”