Search
Close this search box.

Coalitie doet handreiking: samenspraakavond voor de bossen

De Sonse Bergen na onderhoud
Foto: Ons Son en Breugel

De coalitiepartijen willen een samenspraakavond waarin iedereen die iets te zeggen heeft over de bossen het gesprek met elkaar aangaat. Dit legt het huidige onderhoud niet stil, maar biedt kansen voor andere bosgebieden zoals De Nieuwe Heide en ’t Oud Meer.

Terwijl het van bomen in ’t Harde Ven een gepasseerd station is en er volop gewerkt wordt in de Sonse Bergen, is de discussie over de toekomst van De Nieuwe Heide en ’t Oud Meer tussen Son en Best losgebarsten. Tijdens de politieke avonden over de Ontwikkelingsvisie Nieuwe Heide & Oud Meer hebben diverse insprekers hun mening kenbaar gemaakt met de recentelijke ontwikkelingen in de bossen als uitgangspunt.

De contra-expertise van de hand van Jaap Kuper, oud rentmeester van Kroondomein Het Loo, wist de coalitiepartijen niet te overtuigen. Het onderzoek is betaald door tegenstanders van de grootschalige houtkap in de bossen, verenigd in de groep ‘Natuurbelang Son en Breugel’.

“Twee richtingen”

Voordat een vergelijkbaar traject gaat lopen in het plangebied, willen de coalitiepartijen Dorpsvisie, CDA, D66 en PvdA/GroenLinks met de inwoners in gesprek. Jelle de Jong (Dorpsvisie): “In december hebben we een motie aangenomen om beter te communiceren over onderhoud in onze bossen. Communiceren is twee richtingen.”

“Los van alle inhoudelijke reacties stellen wij dan ook voor om de mogelijkheid te nemen en het college te vragen een samenspraakavond over te organiseren. Laten we daarbij alle experts, gebruikers, stakeholders, betrokken inwoners, bezorgde inwoners, bewonderende inwoners uitnodigen vragen te stellen en met elkaar antwoorden te geven.”

Huidige onderhoudswerkzaamheden

Oppositie blijft ondertussen aandacht vragen voor de huidige onderhoudswerkzaamheden, die gewoon doorgaan. Susan Jacobs (Voor U): “Het zou de coalitie sieren om het besluit te heroverwegen en recht te doen aan alle inwoners van Son en Breugel die de afgelopen maanden overdonderd zijn.” Oppositiepartijen VVD, Dorpsbelang en Voor U deden dit verzoek eerder met een motie die twee keer in is gebracht.

Dorpsbelang was in ieder geval blij met de handreiking vanuit de coalitie. Jan-Frans Brouwers (Dorpbelang): “Ik word positief als ik hoor wat de coalitiepartijen zeggen om toch een keer te gaan praten. Ik ben heel blij dat de coalitie een inspraakavond wil organiseren, anders zou Dorpsbelang zeggen dat het in strijd is met het informatie vergaren, wat toch heel belangrijk is om onze inwoners te vertegenwoordigen.”

Hoe de samenspraakavond er uit zal gaan zien en wanneer deze plaats zal vinden, is nog niet bekend.