Zoek
Sluit dit zoekvak.

College maakt werk van led straatverlichting

College maakt werk van led straatverlichting
Foto: Pexels CC0

De duurzaamheidsplannen van de gemeente krijgen vorm, waarvan het vervangen van straatverlichting naar led verlichting een goed voorbeeld is.

Twee speerpunten van het college zijn duurzaamheid en doorpakken. Het traject om alle straatverlichting te ‘verledden’ was al een tijdje onderweg, een uitgelezen kans om de duurzaamheidsambities tastbaar te maken.

In totaal worden 4.445 OVL-areaal armaturen vervangen voor ledverlichting. Ook worden 1.441 afgeschreven lichtmasten vervangen door nieuwe exemplaren. Om te voldoen aan ROVL 2011-richtlijnen worden er ook 129 extra lichtmasten bijgeplaatst. Grondspots en schijnwerpers in het dorp krijgen ook een led armatuur. Op evenementenpleinen en het winkelgebied worden speciale ledlampen gehanden die op afstand gedimd kunnen worden. Om de veiligheid te verhogen komen er extra lichtmasten in het centrumgebied bij voetgangersoversteekplaatsen. De totale kosten voor het project worden geschat op 3,75 miljoen euro.

Aan de hand van de technische levensduur van de huidige armaturen dienen in de komende 10 jaar alle armaturen te worden vervangen. Door de duurzame verlichting wordt in een keer voldaan aan de het landelijke energieakkoord dat pas in 2030 gehaald dient te worden, door het aantal KWh te verlagen met 50% naar 450.000 KWh per jaar. Dit staat gelijk aan het gemiddelde stroomverbruik van 136 woningen per jaar. Ook worden kosten voor onderhoud van de verlichting fors gedrukt, maar dit is pas inzichtelijk na de aanbestedingsperiode.

Het project ligt in lijn met de ambities van de coalitie en de gemeente. De gemeente hoopt met dit voorbeeld ook individuele huishoudens volgen in het reduceren van stroomgebruik. Ook wordt er gewerkt aan zogenaamde ‘greendeals’ met bedrijven op Ekkersrijt en ziet het college ook in afvalscheiding en het scheiden van regen- en afvalwater kansen om de duurzaamheidsambities waar te maken.

Op 6 oktober besluit de gemeenteraad over dit voorstel.


Lees meer over led straatverlichting