Zoek
Sluit dit zoekvak.

College stelt aanpassingen aan straatjuwelen voor

Straatjuweel
Foto: Ons Son en Breugel

Na kritiek van onder andere weggebruikers en de gemeenteraad komt het huidige college op de valreep nog met een lijst aanpassingen aan de straatjuwelen.

In april is een onderzoek gehouden naar de zogenaamde ‘gemiddelde werkdag-etmaalwaarden’ op de route oost-west, dat van de Boslaan tot aan Eind loopt. Het huidige college heeft naar aanleiding van de resultaten en reacties van weggebruikers, aanwonenden, de gemeenteraad en suggesties van de fietsersbond een lijst met maatregelen opgesteld dat dinsdag 3 juli voorgelegd zal worden aan het nieuwe college. De aanvullende aanpassingen moeten nog voor de zomervakantie gerealiseerd worden.

Uit de resultaten is gebleken dat het plaatsen van de juwelen effect heeft gehad: de gemiddelde snelheid op het traject is gedaald. Tussenliggende wegstukken zonder juwelen laten geen daling in de gemiddelde snelheid zien.

De zichtbaarheid van de straatjuwelen moet verbeterd worden. Attentie-verhogende wegmarkeringen aan weerszijden van alle straatjuwelen, een 30 sticker op de zwart-witte palen die rechts benaderd worden en rood-witte tape op de opstaande rand van de voet moeten de aandacht extra gaan wekken. Ook worden de straatjuwelen in de Veerstraat verplaatst.

Of de aanpassingen het gewenste effect zullen hebben als deze worden goedgekeurd door het nieuwe college, wordt duidelijk na de zomervakantie. Dan wordt de werking van de straatjuwelen over een langere periode geëvalueerd.