Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column wethouder Kees Vortman: het best haalbare

Wethouder Kees Vortman
Foto: Ons Son en Breugel

De vakantie zit er voor mij weer op. En voor u waarschijnlijk ook, als u dit zit te lezen. Wij hebben dit jaar gereisd door Thailand, Laos en Cambodja. Alle drie fantastische landen met fantastische mensen, natuur, keuken, cultuur en een mooie, voornamelijk boeddhistische levensovertuiging. Maar ook alle drie landen met een turbulent verleden en een niet democratisch bestuur.

Thailand heeft de afgelopen decennia vele staatgrepen gekend, de laatste in 2014 toen het leger de macht weer greep. De koning was al die jaren (sinds 1946) de bindende factor. De Thai zijn gek op hun koningshuis, maar de koning is overleden in oktober 2016 en het is de vraag of zijn zoon dezelfde rol kan pakken. Laos is een communistische eenpartijstaat die nauwe banden heeft met het regime in Noord-Korea. En in Cambodja zijn na jaren van bloedige burgeroorlog nog steeds dezelfde ex-leiders van de Rode Khmer aan de macht.

In alle drie de landen zijn de mensen erg politiek betrokken en erg ontevreden over hun leiders en de bijbehorende onderdrukking en corruptie. Als ze zich al uit durven spreken dan willen ze graag een andere regering. Maar ze hebben er geen vertrouwen in dat er ooit eerlijke verkiezingen zullen komen. Met recht maken ze zich zorgen. En in een groot deel van de wereld is het hetzelfde verhaal.

Heel anders is het dan bij ons. Hoe mooi is het eigenlijk dat je het hartgrondig oneens mag zijn over een te nemen besluit. Dat je je eigen mening mag hebben en die mag uiten. En dat die in de besluitvorming meegewogen wordt naast andere meningen en belangen. Helaas is het wel zo dat bij ieder besluit een deel van de betrokkenen hun zin niet krijgt. Dan wordt er veel gemopperd op ons systeem: “ze doen toch wel wat ze willen”, “ze luisteren niet naar wat de inwoner wil”.

Perfect is het zeker niet, onze democratie. Maar laten we proberen om onze vrijheid te waarderen. Want in vergelijking met hoe het in veel andere landen is, denk ik dat ons systeem het best haalbare is.

Ik ben wethouder van Sport, Onderwijs, project ‘Breugel Bruist’, Verkeer en Vervoer, Sociale Zaken, Statushouders, Informatie en Automatisering, Toerisme en Recreatie, Nieuwbouw Gemeentehuis, Openbare werken en Groen- en Wijkbeheer. Ik woon vrijwel mijn hele leven in Son en Breugel. Spreekuur: woensdagmiddag 17:00 uur – 18:00 uur in de Boerderij in Breugel. Liefst even aanmelden via 0499-491406. Twitter: @KeesVortman. Facebook: www.facebook.com/kees.vortman.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play