Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column wethouder Kees Vortman: Big Brother is watching you

Kees Vortman
Foto: Ons Son en Breugel

Volgend jaar mei krijgen we nieuwe (Europese) wetgeving op het terrein van privacy, de AVG. En terecht. De nieuwe wet legt overheden én ondernemingen flink meer eisen op over hoe we om moeten gaan met uw persoonlijke gegevens.

Zo krijgt u bijvoorbeeld het “recht op vergetelheid”: uw gegevens moeten op basis van specifieke gronden maar sowieso na enige tijd verwijderd worden. En we gaan als college jaarlijks verantwoording afleggen aan de gemeenteraad over hoe we uw gegevens bewaakt hebben.

Toch zit ik wel met een spagaat. Want ik merk nu al in de praktijk dat bij handelingen die in essentie in het belang zijn van de inwoners, wij als gemeente soms niet mogen weten voor wie we dat doen. Ook mogen we
gegevens niet zomaar uitwisselen met anderen. Erg inefficiënte, trage en dure processen moeten we dan doorlopen, en soms met nul resultaat. De provincie loopt daar bijvoorbeeld ook tegen aan bij de aanpak van mestfraude.

Vreemd eigenlijk. Want u loopt bijna allemaal met een smartphone rond. Google, Apple of Microsoft weten al jaren alles van u: met wie u contact hebt, waar u uw boodschappen doet en wanneer, hoe uw dagelijkse routine eruit ziet, hoeveel u beweegt, enzovoorts. En door deze informatie te combineren met de informatie van anderen kunnen ze uw hele sociale en zakelijke netwerk uittekenen. Dit doorgeven van informatie kunt u (deels) uitzetten, maar dan verliest u ook handige functies op uw smartphone. En dus zijn er niet veel gebruikers die het opslaan en doorgeven hebben uitgezet. Dit wordt wel de privacy paradox genoemd: mensen maken zich zorgen om hun privacy, maar geven persoonlijke informatie opvallend gemakkelijk prijs in ruil voor “handige functies”.

De nieuwe wet biedt u dus meer zekerheden, mits u ze ook gaat en wilt gebruiken. En de wet verplicht ons (terecht) om de teugels nog strakker aan te halen als het gaat om uw gegevens. Wat gaat u doen met de privacy paradox?

Ik ben wethouder van Sport, Onderwijs, project ‘Breugel Bruist’, Verkeer en Vervoer, Sociale Zaken, Statushouders, Informatie en Automatisering, Nieuwbouw Gemeentehuis en Dorpshuis, Openbare werken en Groen- en Wijkbeheer. Spreekuur: woensdagmiddag 17:00 – 18:00 uur in de Boerderij in Breugel. Liefst even aanmelden via 0499-491406. Twitter: @KeesVortman, Facebook: www.facebook.com/kees.vortman.


Een initiatief van Ons Son en Breugel, Toine Buijtels Events en Multi Show Productions. Kijk voor meer informatie op de website van Snow Radio.