Column wethouder Kees Vortman: dat leeft in ons dorp

Kees Vortman
Foto: Ons Son en Breugel

Van mijn spreekuur op de woensdagnamiddag maakt u goed gebruik. Fijn. Ik vind het als bestuurder belangrijk om te weten wat er leeft in het dorp. En een boom? Dat leeft.

Dus gaat het op mijn spreekuur vaak over groenbeleid. En dat doe je als gemeente niet snel goed. Vrijwel iedereen geeft aan het vele groen in ons dorp te waarderen en zegt dat we dat vooral zo moeten houden. Maar het wordt lastig als er bladeren, eikels of andere zaken uitvallen, als de boom de zon weghoudt van het zonnepaneel, als wortels het terras omhoog duwen, of als er angst is voor vallende takken. Dat bomen ook overlast veroorzaken, is een feit. De vraag is hoe je daar als gemeente mee omgaat.

In ons groenbeleid hebben we de bewoners in woonstraten zelf een rol gegeven (het “buurtgroen”). We hebben in 2014 honderden inspraakreacties gekregen over bomen en op basis daarvan sturen we nu voorstellen naar de betreffende straten. Soms betekent dat dat we niets doen, soms stellen we voor om te kappen en te herplanten, soms willen we uitdunnen om de rest te laten doorgroeien. Als de meerderheid van de straatbewoners het graag anders ziet, dan kunnen ze een eigen plan opstellen. Alleen bij doorgaande- of wijkontsluitingswegen (wijk- of dorpsgroen) neemt de gemeente zelf een grotere rol.

Ik ben er eigenlijk heel simpel in: wij zijn een groen dorp en dat houden we graag zo. Dus: een boom blijft staan, tenzij…. Als hij onveilig is dan moet hij weg. En als een boom grote schade aanricht of een gezonde groei en opbouw van onze dorpsnatuur in de weg staat, dan ook. Ook kan een boom aan vervanging toe zijn. Dan planten we een jonge boom terug. Deze verjonging is belangrijk om ons dorp ook in de toekomst groen te houden. Hierbij laat ik me altijd adviseren door deskundigen. Het is echter geen zwart-wit verhaal, dus ieder besluit laat ruimte voor discussie. En dat gesprek ga ik graag met de betrokkenen aan.

Ik ben wethouder van Sport, Onderwijs, project ‘Breugel Bruist’, Verkeer en Vervoer, Sociale Zaken, Statushouders, Informatie en Automatisering, Toerisme en Recreatie, Nieuwbouw Gemeentehuis, Openbare werken en Groen- en Wijkbeheer. Ik woon vrijwel mijn hele leven in Son en Breugel. Spreekuur: woensdagmiddag 17:00 uur – 18:00 uur in de Boerderij in Breugel. Liefst even aanmelden via 0499-491406. Twitter: @KeesVortman. Facebook: www.facebook.com/kees.vortman.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Post article

Post article