Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column wethouder Kees Vortman: laaggeletturthijt

Kees Vortman
Foto: Ons Son en Breugel

Dit voorjaar heeft onze bibliotheek het minicongres Laaggeletterdheid georganiseerd. Ik mocht daar één van de sprekers zijn.

De inschatting is dat in onze gemeente zo’n 5 tot 8% van de werkende mensen niet voldoende goed kan lezen of schrijven. Ik schrik hiervan en ik hoop dat deze inschatting aan de hoge kant is. Landelijk ligt het cijfer overigens hoger.

Ria en Piet zijn ook sprekers op het congres. Ze zijn beide 50 plussers en hebben op latere leeftijd de stap gezet om alsnog te leren lezen en schrijven. Ze vertellen open over hun ervaringen en hoe ze de schaamte overwonnen hebben. Ze vertellen over hoe goed ze in staat waren om smoesjes te verzinnen om hun beperking te verhullen en hoe ze hard gewerkt hebben om zover te komen als ze nu zijn. Trots vertellen ze wat voor wereld er voor hen open is gegaan. Hun advies aan de aanwezigen: “Loop niet voor me uit, en duw me ook niet, maar kom naast me lopen en neem me mee”.

In de afgelopen maanden heb ik met een aantal partijen de eerste stappen gezet om te kijken wat we kunnen doen. Zo komt er een taalpunt in de bieb. En we gaan met elkaar op een pragmatische en praktische manier uitvinden hoe groot het probleem is en wat we er aan kunnen doen.

De uitdaging ligt vooral op het vinden van de mensen en het bespreekbaar maken van het oplossen. Oplossingen hebben we genoeg, zowel professioneel (ROC Eindhoven) als door vrijwilligers (taalmaatjes en -coaches). Iedereen die wil kan op korte termijn starten met beter leren lezen en schrijven. Maar het belangrijkste is het vinden van de mensen, het bespreken van het probleem en het helpen in het zetten van de eerste stap.

En die vinders en besprekers zijn we allemaal. Want als je relatie met iemand beter is wordt het gemakkelijker om naast die persoon te gaan lopen en hem/haar mee te nemen.

Als u vragen hebt over laaggeletterdheid en de aanpak kunt u terecht op mijn spreekuur of bij de bibliotheek.

Ik ben wethouder van Sport, Onderwijs, project ‘Breugel Bruist’, Verkeer en Vervoer, Sociale Zaken, Statushouders, Informatie en Automatisering, Toerisme en Recreatie, Nieuwbouw Gemeentehuis, Openbare werken en Groen- en Wijkbeheer. Ik woon vrijwel mijn hele leven in Son en Breugel. Spreekuur: woensdagmiddag 17:00 uur – 18:00 uur in de Boerderij in Breugel. Liefst even aanmelden via 0499-491406. Twitter: @KeesVortman. Facebook: www.facebook.com/kees.vortman.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play