Search
Close this search box.

Column wethouder Kees Vortman: storm

Kees Vortman
Foto: Ons Son en Breugel

Wat een storm trok er vorige week door Nederland. Son en Breugel lag midden in een Noordwest-Zuidoost over het land lopende baan waar de hoogste windsnelheden gemeten werden.

Het zal u niet ontgaan zijn. Vele daken en auto’s zijn door de wind of door vallende takken en bomen beschadigd. Hetzelfde geldt ook voor schuttingen en tuinmeubilair. Wegen onbegaanbaar en wijken slecht bereikbaar. Bij de gemeente krijgen we langzaam een beeld van de schade in het dorp. Voor zover bij ons bekend zijn er geen ernstig gewonden gevallen, maar de materiele schade is enorm. Vanuit het hele dorp zijn er meldingen ontvangen (zo’n 120 stuks), zoals bijvoorbeeld vanuit de Bontstaat. Onder de zwaarst getroffenen zijn diverse mensen die een boom op hun huis hebben gehad. Los van de materiele schade brengt dat schrik en veel gedoe qua herstelwerkzaamheden met zich mee.

Onze eerste prioriteit bij zo’n storm is het begaanbaar maken van wegen, fietspaden en trottoirs en aanpakken van onveilige situaties. De brandweer, het wijkbeheer en onze externe partners hebben het de eerste dagen hier druk mee gehad. Daarna begint het opruimen en daar zullen we nog weken mee bezig zijn. Normale werkzaamheden op gebied van wijkbeheer en groenonderhoud zullen dus vertraging oplopen. Heel het land is aan het opruimen, dus extra handjes kunnen we hiervoor niet krijgen. Mocht er in uw straat nog veel liggen: op veel plaatsen staan de bladkorven er nog. U kunt ze gebruiken voor kleine takken en afgewaaide rommel. Vele handen maakt licht werk.

Wat mij wel enorm heeft verbaasd is hoeveel mensen tijdens zo’n storm nog de straat op gaan. Niet alleen met de omgevallen vrachtwagens op de snelwegen, maar ook in eigen dorp. Het KNMI geeft niet voor niets een code rood waarschuwing, de meest veilige plek bij zo’n storm is gewoon binnen.

Ik ben wethouder van Sport, Onderwijs, project ‘Breugel Bruist’, Verkeer en Vervoer, Sociale Zaken, Statushouders, Informatie en Automatisering, Nieuwbouw Gemeentehuis en Dorpshuis, Openbare werken en Groen- en Wijkbeheer. Spreekuur: woensdagmiddag 17:00 – 18:00 uur in de Boerderij in Breugel. Liefst even aanmelden via 0499-491406. Twitter: @KeesVortman, Facebook: www.facebook.com/kees.vortman.