Column wethouder Kees Vortman: waar een klein dorp groot in is

Kees Vortman
Foto: Ons Son en Breugel

“Hoeveel heb je er gemaakt, 500?” Husein denkt even na. “Wel twaituisend.” Zijn Nederlands gaat steeds beter. De aanloop bij zijn kraampje zeker ook, waar hij Syrische deeghapjes maakt.

Het bruist op het internationale foodfestival in centrum van Breugel. Er is Afrikaanse en Syrische muziek en er zijn hapjes uit diverse landen. Een Pools stel bakt worstjes geserveerd met een salade met gefermenteerde augurken. Somalische driehoekjes met gehakt, Armeense zoetwaren met kokos en honing, Syrische lamskebab, maar ook Engelse hapjes en Nederlandse poffertjes. Eten verbindt. Muziek en dans ook.

Enorm goed om dit te zien. Een aantal partijen (Vluchtelingenwerk, SonEnBreugelVerbindt, LEVgroep) heeft de handen ineen geslagen om dit te organiseren. Top. Fijn dat het lekker weer is en het zo’n succes is.

Onderdeel van mijn portefeuille is de integratie van statushouders. Ik vind dat vluchtelingen het meest gebaat zijn bij opvang en zorg in de regio van herkomst. Daar moeten we meer in investeren. Maar als ze eenmaal in Nederland zijn en een verblijfsvergunning hebben gekregen dan moeten ze hier gelukkig en volwaardig kunnen leven. Voor hun integratie heb ik met de betrokken partijen een plan van aanpak opgesteld, waarin taal, werk en meedoen essentiële punten zijn. Het is geen vrijblijvendheid en de nieuwkomer moet hier zwaar in investeren.

De meedoen-component moet wel van twee kanten komen. Even een praatje op straat, een uitnodiging voor een kinderfeestje of buurtbarbecue. Het lid worden van een sport- of creatieve club. Dingen die in ons dagelijks leven zo gewoon zijn, vormen een uitdaging voor iemand die onze gebruiken niet kent en de taal nog niet goed spreekt.

Daarom wil ik u vragen om eens na te denken wat u zou kunnen doen. Bent u bestuurslid van een vereniging? Zet het onderwerp binnenkort eens op de agenda. De schaakclub uit Breugel heeft dit ook gedaan. En ze waren met een kraam op het foodfestival aanwezig.

Ik ben benieuwd naar uw ideeën. U kunt ze naar me mailen of komen bespreken op mijn spreekuur woensdagmiddag tussen 17:00 en 18:00 uur in de Boerderij of neem contact op met Martin van de Bunt, coördinator Vluchtelingenwerk Son en Breugel, via mail martin@vluchtelingenwerksonenbreugel.nl of telefonisch via 06-41039163.

Ik ben wethouder van Sport, Onderwijs, project ‘Breugel Bruist’, Verkeer en Vervoer, Sociale Zaken, Statushouders, Informatie en Automatisering, Toerisme en Recreatie, Nieuwbouw Gemeentehuis, Openbare werken en Groen- en Wijkbeheer. Ik woon vrijwel mijn hele leven in Son en Breugel. Spreekuur: woensdagmiddag 17:00 uur – 18:00 uur in de Boerderij in Breugel. Liefst even aanmelden via 0499-491406. Twitter: @KeesVortman. Facebook: www.facebook.com/kees.vortman.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Post article

Post article