Columnist: “Son en Breugel wilde een lans breken voor genocide”

Een heleboel poppetjes bij elkaar ter illustratie van genocide
Foto: Pixabay CC0
Nieuws

Een vraag in De Slimste Mens over populatiegroei bleek voor een columnist genoeg om alle inwoners van het dorp mogelijke voorstander van genocide te noemen.

In het programma De Slimste Mens van 15 juli werd een vraag gesteld door Jan Smit uit Son en Breugel aan jurylid Maarten van Rossem. Presentator Philip Freriks: “Beste Maarten, ik ben benieuwd hoe u over het volgende denkt: vanwege de overvloed aan grote grazers worden zij afgeschoten. Vanwege de overvloed aan ganzen, worden zij vergast. Maar de mensen blijven zich maar bij veel te grote getallen voortplanten. Wat vindt u, wat moeten we doen om dat laatste probleem op te lossen?”

Maarten van Rossem vond de vraag vrij verschrikkelijk klinken. Philip Freriks noemde het een oproep tot genocide. “Een vage suggestie, maar dat bedoelt die meneer waarschijnlijk niet,” antwoordt Maarten van Rossem nuchter. “Maar verreweg de beste manier om de geboorten te beperken of de groei van de mensheid te beperken, is de creatie van welvaart. Zodra je een bevolking zeer welvarend hebt gemaakt hebben ze er veel minder aardigheid in. Misschien niet in het mechaniek van de voortplanting, maar wel in de gevolgen daarvan.”

Voor columnist Han Lips van Het Parool was de vraag van een enkele inwoner van Son en Breugel genoeg om te denken dat mogelijk alle inwoners van Son en Breugel voorstander zouden kunnen zijn van genocide (beter bekend als volkerenmoord). “Het klonk alsof Son en Breugel een lans wilde breken voor genocide,” scheef Lips in zijn column van dinsdag 16 juli in reactie op de vraag van Jan Smit.

Ons Son en Breugel heeft Han Lips gevraagd om een reactie omtrent zijn uitspraak in zijn column, maar heeft geen reactie gegeven.

Post article

Post article