Een nieuw gemeentehuis, een plek waar ambtenaren flexibel en ruimtelijk kunnen werken. En misschien zelfs wel ondergronds kunnen parkeren.
Gisteravond werden de eerste ruwe schetsen voor de eerste fase van het nieuw te bouwen gemeentehuis gepresenteerd aan de commissie algemene zaken. Het is nu nog slechts een blokkenplan, een globale indicatie waar het gebouw komt te staan en wat het dorp kan verwachten.
De bouw zal verlopen in twee fases: de eerste fase is nieuwbouw op het perceel waar nu de bibliotheek gevestigd is en de tweede fase is renovatie van het hoofdgebouw ernaast. De eerste fase zou aan het einde van 2017 al van start moeten gaan, als alle ambtenaren verhuisd zijn naar de Vijverberg. De tweede fase begint als de eerste fase afgerond is.
De nieuwbouw bestaat op drie bouwlagen, één laag meer dan nu het geval is. De gevel gaat iets naar achter om ruimte te maken op de stoep en de bestaande bomen. Vooralsnog is op de begane grond ruimte voor detailhandel, maar door het flexibele ontwerp is met deze ruimte nog van alles mogelijk. Op de eerste en tweede etage komen flexibele werkplekken voor medewerkers van de gemeente en vergaderruimtes. De bouw wordt zodanig opgeleverd dat in de toekomst, mocht er door een fusie minder ruimte nodig zijn, ombouw tot ongeveer negen appartementen mogelijk is.
Het dak biedt ruimte aan groen. De visie van de architect is om beplanting en struiken ruimte te geven op het dak ten behoeve van het leefklimaat. Ook is dit een schrale troost voor de bewoners van omliggende panden die nu nog uitzicht hebben op de Taylorstraat, maar door de komst van een extra verdieping een deel van dit uitzicht gaan verliezen. Chris Spooren, één van de kartrekkers van de gemeente voor het project, is persoonlijk met de tekeningen langs bewoners gegaan om samen op het balkon te gaan kijken naar de verhoudingen zoals deze in de toekomst er uit zullen komen te zien.
Want de buurt zou bij een recentelijke bijeenkomst positief zijn geweest over de bouwplannen. Dat er zorg moet zijn voor de buurt is een eis die aan de architect, Inbo, is meegegeven. Samen met bouwbedrijf Stam en de Koning wordt nu gekeken naar de verdere uitwerking van de schetsen, die op 7 juni al klaar zou moeten zijn. Op 22 juni kan de gemeenteraad dan akkoord geven en de bouw in werking worden gezet. Maar voor die tijd moet er nog veel gebeuren, gezien de houding van de commissie algemene zaken over het ontbreken van een parkeeroplossing.
Ondergronds parkeren
Blik uit beeld, het lijkt wel een nieuw paradepaartje van wethouder Kees Vortman te worden. De VVD’er baarde vorige week opzien door een minderheidspositie in te nemen over het toekomstige parkeerbeleid door te pleiten voor ondergronds parkeren. Zijn ‘opstand’ lijkt meteen effect te hebben: een meerderheid van de gemeenteraad wil een parkeergarage onder het nieuw te bouwen gemeentehuis hebben.
Frans Meulenbroeks van Dorpsvisie vond het niet meer dan normaal: de gemeente stelt nu ook als uitgangspunt dat bij bouwprojecten parkeren op eigen terrein gefaciliteerd moet worden. Johan Bijlsma van PvdA/GroenLinks heeft het ondergronds parkeren zelfs als harde eis genoemd om akkoord te gaan. Hans Werner van het CDA was iets minder positief: meer parkeerplaatsen zou juist uitnodigen om met de auto naar het centrum te komen in plaats van aanmoedigen om met de fiets te komen. “Hoe meer parkeerplaatsen, hoe meer auto’s in het centrum.”
Zullen deze partijen ook zo stellig zijn als het aankomt op het ondergronds parkeren onder het MFA? Dat valt te betwijfelen, gezien mogelijke vertraging klaarblijkelijk wel veroorloofd is voor het gemeentehuis maar niet voor het MFA.
Lees meer over het gemeentehuis
- Themapagina: het centrumplan
- Paspoort of rijbewijs nodig? Dat kan wel even duren
- Voorlopig ontwerp voor MFA geeft beeld van de toekomst
In plaats van dit bericht liever jouw nieuwsbericht gelezen?
Wij zitten klaar om je berichtje te ontvangen en waar nodig te helpen om jouw bericht perfect te maken voor publicatie.