Zoek
Sluit dit zoekvak.

Creatieve Ons Dorp Pubkwist XL valt in de smaak

Winnaar 'Volgende Vraag' viert op het podium van Ons Dorp Pubkwist XL de winst
Foto: Ons Son en Breugel

Ons Dorp Kwist staat altijd garant voor verrassingen, een lijn die pubquiz Ons Dorp Pubkwist XL doortrekt. Honderden quizliefhebbers verzamelden zich om de parate kennis op de proef te stellen.

De zaal van Café-Restaurant de Zwaan was tot de allerlaatste tafel gevuld met quizzers. Voor Ons Dorp Kwist geen onbekende locatie, gezien hier al enkele jaren de feestelijke bekendmaking van de winnaar bekend wordt gemaakt. Waar de locatie wel onbekend mee was, was het nieuwe concept van de quiz: een heuse pubquiz.

Door wisselingen van de wacht en randfactoren was het voor de organisatie van Ons Dorp Kwist namelijk niet mogelijk een reguliere quizavond te organiseren. Om het dorp toch te kunnen voorzien van hun ‘quiz fix’ werd het nieuwe concept bedacht als overbrugging. Teams van maximaal vijf personen konden meedoen met de pubquiz, waarbij de parate kennis op de proef werd gesteld.

Creativiteit

Een tot de nok toe gevulde zaal werd in negen rondes vragen gesteld, uiteenlopend van topografie tot wereldnieuws, van muziek tot lokale aangelegenheden. Rondes konden een thema hebben die soms vooraf was aangekondigd, maar soms ook uit de antwoorden op de vragen pas duidelijk werd. De organisatie liet in hun antwoorden hun creativiteit de vrije loop.

De avond stond bol van gevarieerde onderwerpen die niet snel verveelde. Door dynamische rondes zoals de medleyronde en de ‘Masked Singer‘ ronde door de avond te spreiden, werd de eentonigheid van het domweg opnoemen van vragen doorbroken. Zo bleef de aandacht er goed bij. Hier en daar was er gemopper dat geluidsfragmenten bij vragen slecht te horen waren, maar de organisatie deed hun best om iedereen zo goed mogelijk te bedienen door vragen te herhalen of coulant te zijn in het goedkeuren van antwoorden.

Andere tak van sport

Aan het einde van de avond bleven drie teams over. Qua punten zaten zij zo dicht op elkaar, dat een benaderingsvraag nodig was om een uiteindelijke winnaar te bepalen. Team Volgende Vraag kroonde zich na de benaderingsvraag tot winaar, ten koste van team Plan De Champagne en team Geen Idee. Daarmee lieten zij oud-winnaars zoals de harmonie, Ouwe Mik en Masterminds die ook aanwezig waren ver achter zich. Parate kennis en het ontberen van mobiele telefoons in een klein team is nu eenmaal een andere tak van sport.

Aan het enthousiasme van het publiek en organisatie was af te lezen dat een tweede editie van Ons Dorp Pubkwist XL een aangename toevoeging is aan het Ons Dorp Kwist repertoire. Quizfanaten hoeven niet lang te wachten tot de volgende Ons Dorp Pubkwist XL: de organisatie gaat op 5 januari 2024 in samenwerking met Winter Event Son en Breugel een nieuwe editie organiseren.