D66: publieke gebouwen, schoolpleinen en speeltuinen rookvrij

D66: publieke gebouwen, schoolpleinen en speeltuinen rookvrij
Foto: Pixabay CC0
Nieuws

Voor het gemeentehuis, op de stoep als je je kind op gaat halen, na het sporten voor de sporthal of in de speeltuin: allemaal rookvrij. Na een motie van D66 gaat de gemeente aan de slag om het dorp rookvrijer te maken.

Fractieleider Monique van Zwieten is er klaar mee. Roken is slecht voor de gezondheid en moet niet gestimuleerd worden door de gemeente. “Ik heb zelf ongeveer 35 jaar gerookt. Twee jaar geleden ben ik gestopt en inmiddels een jaar geleden heb ik een vervelende diagnose gekregen die te maken heeft met roken in het verleden. Dat is niet de reden waarom ik een rookverbod vraag voor gemeentelijke gebouwen. ik vind dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft en vind het nog steeds bijzonder dat er een asbak op het bordes van het gemeentehuis hangt waar al onze inwoners langs moeten lopen als ze hier naar binnen gaan.”

Alle partijen waren het unaniem met D66 eens dat de gemeente de ongezonde gewoonte niet moet promoten. De gemeenteraad trok nog net niet een schroevendraaier uit de gereedschapskist om direct symbolisch de asbak op het bordes weg te halen. Wel stelde enkele partijen vraagtekens bij de haalbaarheid van handhaving en of zij wel bevoegd zijn om een dergelijk verbod bij schoolpleinen in te kunnen stellen.

“Sympathiek voorstel”

Een vraag die het college van burgemeester en wethouders mee zal nemen om het idee te realiseren. “Ook ik als niet-roker vind het een sympathiek voorstel,” zegt wethouder Jos de Bruin. “Ik zie wel problemen op het gebied van handhaving.” Burgemeester Hans Gaillard: “Op het bordes wordt eigenlijk alleen bij raadsvergaderingen gerookt, maar die afspraak is te maken. De asbak kan van het bordes, maar dan kan het wel voorkomen dat er peuken komen te liggen.” De burgemeester stelde gelijk voor om rokers voortaan aan de achterzijde van het gebouw te laten roken.

Post article

Post article