Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De brandweer is een lang gekoesterde droom van Danny

De brandweer is een lang gekoesterde droom van Danny
Foto: Ons Son en Breugel

Brandweer Son en Breugel is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het korps te versterken. We gingen in gesprek met enkele vrijwilligers van de post, om hen te vragen wat er allemaal op je af kan komen. Vandaag: Danny Vorderhake.

Danny Vorderhake (40 jaar) is sinds 2012 lid van korps Son en Breugel. Hij woont samen met zijn vrouw Bianca en zijn twee zoons Daan en Max in de Gentiaan. Overdag is hij werkzaam als projectleider bij Rijkswaterstaat in Zuid-Nederland, waardoor hij soms veel onderweg is. Maar toch heeft hij tijd om zich als vrijwilliger in te zetten bij brandweer Son en Breugel, waar hij de nodige taken uitvoert. Zo is Danny manschap, bevelvoerder in opleiding en sinds kort medewerker voor het verbindings commandovoertuig (VC2).

“Sinds ik erbij ben denk ik ‘yes’. Ik had er eigenlijk eerder bij de brandweer gewild, maar toen ik eerder de vacature voorbij zag komen in de Brug was mijn vrouw zwanger van onze eerste zoon. Leuk en aardig, maar als ik werd aangenomen zou ik veel van huis zijn. Je bent dan veel met de opleiding bezig. Toen heb ik gepast.” Maar de gekoesterde wens bleef. “Er kwam weer een advertentie langs, toen was mijn vrouw bijna uitgeteld van onze tweede zoon. Toen dacht ik ‘dit is mijn kans, die moet ik pakken’. Gedaan en aangenomen!”

IMG_8738-klein
Foto: Ons Son en Breugel

De werkgever van Danny vond het geen probleem dat Danny zich in wilde zetten voor de lokale gemeenschap. “Mijn baas vond het helemaal geen probleem, er zijn er meerdere bij Rijkswaterstaat die het doen. Het is gewoon een maatschappelijke functie en dat is Rijkswaterstaat ook. Die ruimte is er en het is eigenlijk geen probleem geweest, ook op het begin niet.” Sterker nog, zijn baas geeft hem de mogelijkheid om op de brandweerkazerne aan de Rooijseweg te werken. “Sinds een jaartje ben ik flexibel gaan werken en dat houdt in dat ik flexibeler ben overdag. Dat uit zich in dat ik nu een dag op de kazerne kan werken.”

Zijn vrouw Bianca staat vierkant achter Danny. “Je moet natuurlijk thuis goede afspraken maken. In de opleiding gaat veel tijd zitten. Zodra die opleiding klaar is, zijn de inzeturen beperkt: alleen de vaste oefenavond op dinsdag en de eventuele uitrukken. Maar je weet nooit wanneer de pieper gaat. Na de opleiding tot manschap ben ik eigenlijk meteen weer begonnen met een opleiding tot bevelvoerder. Daar gaat weer wat tijd in zitten, maar dat is inmiddels bekend binnen het gezin.”

En als de pieper gaat, springt heel de familie in actie. “Dan staan ze klaar voor mij. Ik ben niet altijd even snel, vooral niet midden in de nacht. Dan trek ik mijn broek aan en ondertussen staat Bianca beneden klaar met de sleutels in de hand. En dan is het een kwestie van gaan. Zelfs de twee jongens moedigen mij aan, hartstikke leuk.”

Regelmatig komt een groep vrijwilligers bij elkaar om er voor te zorgen dat alle benodigde materialen naar behoren werken, waar Danny ook deel van uitmaakt. “We hebben standaard natuurlijk Stef Maas, de onderhoudsman vanuit de Veiligheidsregio, die de nodige taken uitvoert. Maar eens in de maand hebben wij zelf een onderhoudsbijeenkomst van andere brandweercollega’s die de nodige dingen aan onderhoud doen.” Zo kunnen alle brandweerlieden met een gerust hart de wagen in stappen, wetend dat de wagens goed onderhouden zijn en werken.

brandweer meerkoetjes redden
Foto: Brandweer Son en Breugel

Maar wat drijft Danny om vrijwilliger te worden bij de brandweer en zijn leven in de waagschaal te leggen voor een burger in nood. “Ik moet zeggen, ik ben altijd al van de medemens helpen geweest. Of het nou een schilderijtje ophangen is bij de buren of iemand zijn tuin verbouwen, dat zit wel in mij. Sinds ik bij de brandweer ben is het alleen maar leuker geworden. Er gaan deuren voor je open. Kijk maar naar de korpsoefeningen: je komt bij bedrijven waar je anders nooit komt als burger. De uitrukken ook, het is altijd een verrassing waar je in terecht komt. Of het nu een kat in de boom is, een koe in de sloot of een schoorsteenbrandje, het verrassingseffect spreekt mij wel aan.”

Danny heeft een tweejarige opleiding gekregen tot manschap en volgt nu een opleiding tot bevelvoerder. Twee opleidingen waar hij dagelijks profijt van heeft. En bij de brandweer is iedere dag anders. “De brandweer is niet alleen een brandje blussen. Het is allround. Het is niet voor niets een opleiding van twee jaar. Je wordt in allerlei disciplines opgeleid, van brandbestrijding tot slachtoffers uit een auto knippen.”

Zo zie je, de brandweer is niet alleen de slang vasthouden als de pieper is gegaan. Het is een investering in jezelf en de maatschappij, waar je goed over na moet denken. “Je moet echt willen. Dan komt de rest vanzelf. Je moet wel je achterban mee hebben, dus je moet het goed bespreken met jezelf, je werkgever maar vooral met je partner. Het is een opleiding van ruim twee jaar, je hebt zelfstudie, leerwerkplekopdrachten, oefenavonden… Je hebt in een week soms drie avonden dat je bezig bent met de brandweer.”


Hoe snel ben jij uit de kleren?

Brandweer start wervingscampagne voor nieuwe vrijwilligers

Binnen 30 seconden kleden de vrijwilligers van brandweer Son en Breugel zich om tot hulpverlener om mens en dier te helpen en te redden.

De brandweer is op zoek naar gezonde mannen en vrouwen die wonen en (het liefst) werken in Son en Breugel om het korps te versterken. Meld je aan voor de workshops op 5 en 6 oktober. Klik hier voor meer informatie.