Search
Close this search box.

De Daltons, de gezelligste en lekkerste barbecue groep

De Daltons, de gezelligste en lekkerste barbecue groep
Foto: De Daltons

Vier mannen uit Son en Breugel, gek van barbecueën. Vier keer per jaar organiseren zij een speciale barbecue avond onder hun clubnaam de Daltons.

“We zijn een barbecue club. Vier keer per jaar organiseren we een Dalton avond.” Hans van der Loo, chefkok bij hotel restaurant La Sonnerie, vertelt met een glinstering in zijn ogen over de barbecue kookclub waar hij deel van uitmaakt. “Het idee is ontstaan door Wim Vink. Hij zat al 15 jaar in de barbecues en opperde het idee om een barbecue kookclub op te richten. Maar ik had al een kookclub en kon niet voor nog een kookclub de productiekeuken van La Sonnerie stilleggen. Wim had een ander idee: vier keer per jaar steken we de barbecue aan voor ons vieren. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op de Dalton avonden, een paar keer per jaar op inschrijving.” Het concept is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een populaire avond uit. “Het doel is mensen verbinden op een laagdrempelige manier met barbecue en eten voor iedereen.”

De vier Daltons, Eric van den Boom als Jack Dalton, Hans van der Loo als William Dalton, Wim Vink als Joe Dalton en Egbert Nillisen als Averell Dalton, gebruiken de avonden om nieuwe recepten te proberen met hun barbecue. Zo werd de eerste keer Peking kip geprobeerd, een variatie op de Peking eend. “Je kreeg daar heel veel reacties op bij barbecuesites. Met een fietspomp moet je lucht pompen tussen de huid en de kipfilet, dan kun je de kip heel krokant bakken. Het eindresultaat is de eerste keer niks, de tweede keer beter.” Door hun experimenten te delen werden de Daltons bekender in de barbecue wereld.

Via de receptie van hotel La Sonnerie melden mensen zich aan voor een all-in avondje met de Daltons. Per avond worden er ongeveer 30 gasten toegelaten, met de wildavond zitten er zelfs tussen de 50 en 80 gasten aan tafel. “Dat is een populaire avond. Er wordt haas geserveerd, daarvan denk je dat dat link is voor een grote groep.” Iedere avond heeft een apart thema, zoals heet en heftig of grill of not to grill. Voor de gelegenheid wordt het hotel omgetoverd tot een barbecue restaurant. Na afloop kunnen gasten blijven hangen om gezellig na te borrelen.

 

Iedere Dalton heeft zijn eigen taak tijdens de clubavonden. “Eric serveert, Ik en Wim zijn van de inkoop en de recepten en Egbert Nillesen is de pitmaster verantwoordelijk voor het grillen. Eric is eigenlijk geen ober en is niet bekend met de etiquette, zit zelf stiekem van het eten snoepen en schenkt de wijn veel te vol. Dat vinden mensen grappig.” Een etentje van de Daltons is geen chique aangelegenheid maar een ontspannen avond met heerlijk vlees.

“Wij koken voor de mensen hun neus, dus ze zien dat we de appels schillen en het deeg rollen. De deeg gaat in de vorm, de appels gaan in het deeg en dat gaat dan de barbecue op. Dat vinden ze mooi en voor ons leuk om te doen. Dan serveert Eric de taartjes te vroeg uit, met ijzeren cakevorm en al. Ik moet dan roepen dat het eten nog niet klaar is. Dan staan we als de dikke en de dunne ruzie te maken, dat vinden mensen leuk. Daar wordt hij dan een maand mee voor de gek gehouden door zijn omgeving.”

Maar naast de gezellige kant hebben de Daltons ook een serieuze kant. Zo deden zij drie jaar geleden mee aan een barbecue wedstrijd voor de WBQA in Marokko, waar ze derde werden. “Je kreeg hulpjes van de koksschool daar en stonden we aan het strand te barbecueën. Het ging echt heel goed, tot onze houtskool op was en we de kip niet krokant kregen. Duizend smoesjes, maar toch een derde prijs.” Ook een speciaal uitstapje naar de paters bij La Trappe, waar ze via Bavaria werden gevraagd, vergeten de Daltons niet meer. Het is moeilijk voor vier drukke ondernemers om samen te komen, dus op verzoek een Daltonavond organiseren is moeilijk.

De Daltons komen tijdens het Barbecue Spektakel in hotel restaurant La Sonnerie op 26 augustus en 27 augustus niet in actie, omdat verschillende leden andere zaken aan hun hoofd hebben tijdens het evenement. Evengoed kan er genoten worden van heerlijk eten.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play