De EngelenTafel kookt voor hen die niet alleen willen zijn met kerst

Annelies Kok en Marian Jansen bij de kookclub van het HOi-Huis voor de Engelentafel
Foto: Ons Son en Breugel

Met de EngelenTafel start Annelies Kok samen met Marian Jansen in Son en Breugel een project dat bol staat van compassie en de kerstgedachte.

“Wij vinden het fijn om kerst te vieren. We houden van gezelligheid, samen aan tafel zijn. Dus we hebben ons afgevraagd hoe we dat met andere mensen kunnen delen.” Het idee van de EngelenTafel, een idee dat haar oorsprong kent in Vught, was een idee dat Annelies Kok wel aanstond. “Er zijn een heleboel goede ideeën over kerst. Maar dat is altijd voor kerst, niet met kerst. Wij proberen hier in Son en Breugel mensen enthousiast te krijgen voor de EngelenTafel, echt met kerst.”

Dat is precies wat de EngelenTafel doet. Mensen die niet alleen willen zijn tijdens de kerst kunnen in de buurt aanschuiven bij iemand die nog een lege plek heeft aan tafel of het gezellig vindt om iemand over de vloer te krijgen met kerst.

“Een rotgevoel”

Annelies vond in Marian Jansen een metgezel om het project handen en voeten te geven in Son en Breugel. Marian: “Er zijn genoeg mensen die alleen zijn met kerst die dat prima vinden en hun eigen ding doen, maar je hebt ook mensen die dat niet willen. Voor hen willen wij er zijn.” Om wat voor reden dan ook kan je alleen zijn met kerst. Kinderen die ver weg wonen, een overleden echtgenoot of simpelweg een einzelgänger. Dat kan een rotgevoel zijn. “Dat heeft niets met zieligheid te maken.”

Annelies: “Je kan eens in je eigen omgeving rondkijken en gasten uitnodigen. Dan kom je bijvoorbeeld uit op een achterbuurman die je eigenlijk iedere keer wel groet als je de hond uitlaat, maar het misschien wel leuk vindt om eens te komen eten. Die man vindt dat hartstikke leuk, want normaal kookt hij alleen voor zichzelf en dat vindt ‘ie helemaal niet leuk. Dan kijk je met een andere blik in je omgeving.”

Annelies Kok en Marian Jansen bij de kookclub van het HOi-Huis voor de Engelentafel

Het kan ook zomaar zijn dat je als gasttafel open staat om een wildvreemde over de vloer te krijgen. Via het CMD, de LEVgroep en andere instanties en initiatieven weet Annelies mogelijke tafelgasten te vinden die het wellicht niet leuk vinden om alleen te zijn met kerst. De dames praten ook met potentiële clubs om het initiatief te dragen, zoals de kookclub in het HOi-Huis. “We willen graag het overzicht houden. Dan kunnen we in de buurt van de persoon kijken of er nog een plekje aan tafel beschikbaar is. Misschien houden ze er wel een contact aan over in de buurt.”

Aanmelden

Marian: “Je kunt je aanmelden via email. Als mensen niet zo goed weten hoe zij hun tafel gevuld krijgen, kunnen wij helpen. Ook kunnen we praktische tips geven.” Er hebben al diverse gasttafels zich gemeld bij het duo van de EngelenTafel Son en Breugel. De gasttafels zijn ook al volop in de weer om mensen uit de buurt uit te nodigen voor het kerstdiner, middels een speciaal kaartje dat in de bus valt of door gewoon aan te bellen.

De EngelenTafel heeft met de toevoeging van editie Son en Breugel haar vleugels verder kunnen spreiden. Naast Vught en Son en Breugel is ook Den Haag, Beek en Donk, Helvoirt en Schijndel aan het illustere lijstje toegevoegd. En dat terwijl in 2017 pas de eerste editie was. Jeannette Saatrube Vernooij, geestelijk moeder van het project, wist in Vught 24 tafels bij elkaar te krijgen en 100 mensen te behoeden van een eenzaam kerstdiner. Meer informatie over de EngelenTafel kan je vinden op de website.

Post article

Post article