Zoek
Sluit dit zoekvak.

De geheime opdracht van Ons Dorp Kwist zocht de alleskunner

Deelnemers plakken notitieblaadjes op hun gezicht om te bepalen wie de alleskunner van Ons Dorp Kwist is
Foto: Ons Son en Breugel

Wie als alleskunner terug zou keren naar het team na de geheime opdracht van Ons Dorp Kwist, kreeg maar liefst 72 punten. Maar om de alleskunner te worden, moesten eerst twaalf opdrachten zo goed mogelijk worden volbracht.

Om 20:00 uur verzamelden de kleine teams zich bij basisschool de Bloktempel voor de geheime opdracht. Grote teams mochten om 21:00 uur hun geluk beproeven. Met een cryptische omschrijving die een tipje van de sluier op zou lichten konden teams hun aangewezen deelnemer op pad sturen voor de opdracht. Gezien de voorgaande geheimen opdrachten in het verleden kon dat alles zijn.

Eenmaal binnen lichtte de organisatie van Ons Dorp Kwist het doel van de geheime opdracht toe: een zoektocht naar de alleskunner. De persoon die aan het einde van twaalf rondes als enige over zou blijven. Iedere ronde stond een bijzondere maar ogenschijnlijk simpele opdracht centraal. En hoe meer rondes je wist te overleven, hoe meer punten je team weet te bemachtigen.

Meer korte video’s zien van Ons Son en Breugel? Abonneer je op ons Youtubekanaal.

Langzaam schuifelen

De eerste ronde, wie kent het niet: de stoelendans. Langzaam schuifelend liepen de deelnemers in een grote ronde rond de groep krukken, om bij het stoppen van de muziek een kruk te veroveren. Niemand wil de persoon zijn die na de eerste ronde de aftocht zou blazen om een stoelendans. Toch zijn na twee stoelendanssessies twee deelnemers die zich weer vroeg bij hun team konden voegen.

In ronde twee werden de oren op de proef gesteld. Er moest namelijk geraden worden hoeveel keer de letter e voor kwam in een verhaaltje dat voorgelezen werd. De deelnemers die het verste verwijderd waren van het correcte antwoord, vielen af.

Buiten adem, en af

Ronde drie testte de longen. Wie kon het snelste een ballon dusdanig opblazen, dat de ballon zou klappen? De organisatie had gehoorbescherming beschikbaar gesteld om de oren te beschermen voor degene die dat wensten. Zo’n ballon kan nu eenmaal onverwacht en hard klappen. De laatste drie waren buiten adem, en af.

Voor ronde vier kwam een viertal boodschappen tevoorschijn. Een bakje olijven met knoflook, een zak paprikachips, een fles rosé en een doos luxe chocolaatjes. Hoe duur zouden deze boodschappen gezamenlijk kosten? Ook hier moesten de deelnemers die het verste verwijderd waren van het juiste bedrag terug naar hun teams.

Foto: Ons Son en Breugel

Het zweet brak uit

Bij ronde vijf kwamen de creatieve oplossingen om de hoek kijken. Want hoe schil je binnen twee minuten een zo lang mogelijke appelschil? De ene deelnemer ging rustig zitten en liet de schil bungelen, maar andere hadden snel door dat een schil onverwachts kon breken en gingen op de grond zitten of steunden hun schil op hun kruk. De pechvogels die de kortste schillen hadden, vielen af.

De schatters konden in ronde zes en zeven hun hart ophalen: precies 222 centimeter van een bolletje wol knippen en schatten hoeveel kurken er in een doorzichtige pot zaten. Gemakkelijk in vergelijking met ronde acht, waarbij er zo veel mogelijk notitieblaadjes op het gezicht geplakt moest worden. En nu het zweet uit begon te breken geen gemakkelijke opgaven.

Het clubje werd kleiner en kleiner. Een klein cirkeltje deelnemers kwam bij elkaar om te zien wie het snelst een rol toiletpapier af kon rollen. Uiteindelijk bleven voor de laatste drie rondes nog vier deelnemers over om te bepalen wie uiteindelijk de alleskunner zou worden.

De koffer omhoog

Ronde tien was voor de echte meezingfanaten. Want, was het nummer dat de organisatie afspeelde een origineel Nederlands liedje of toch een cover van een buitenlands nummer? Wie dacht dat het een origineel Nederlands liedje was, stak een briefje met een Nederlandse vlag op. Dachten zij een cover, dan ging het blaadje met de koffer omhoog.

Foto: Ons Son en Breugel

Ronde elf: nog drie deelnemers. Met een nietapparaat en velletjes papier moet een zo lang mogelijke slinger gemaakt worden van in elkaar gehaakte ringen. Deze opdracht bepaalde wie uiteindelijk naar de finale mocht om Jenga te spelen. Met het omvallen van de toren was de alleskunner van Ons Dorp Kwist bekend en mochten zij een groot aantal punten bij hun totaalscore tellen.

Of het verschil maakt, horen de teams op 22 oktober. Dan is de feestavond waarbij de slimste teams van Son en Breugel bekend worden gemaakt. Zal het dit jaar weer de Masterminds zijn?