Zoek
Sluit dit zoekvak.

De idealen van Frans Zaal leven voort met de Frans Zaal bokaal

De idealen van Frans Zaal leven voort met de Frans Zaal bokaal
Foto: Ons Son en Breugel

In een interview met Toine Buytels in de WeekendBuijteling vertelde wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen meer over zijn duurzaamheidsprijs, de Frans Zaal bokaal.

“We zijn hard op weg om van Son en Breugel een veel duurzamere gemeenschap te maken en daarin heeft iedereen een rol: de gemeente, bedrijven maar ook onze individuele inwoners. Wat we met deze prijs vooral willen bereiken is dat mensen die samen of alleen initiatieven nemen om hun eigen leefomgeving duurzamer te maken.” Deze ‘duurzaamheidshelden’ worden de belichaming van de ambities van de gemeente, waarin in 2020 de gemeentelijke organisatie energieneutraal werkt en in 2030 het hele dorp.

Hoe kunnen mensen meestrijden om de Frans Zaal bokaal? “Op op het gebied van duurzaamheid en natuur het verschil maken in Son en Breugel. Dat kan van alles zijn. Dat kan zijn dat je samen met je buren de hele straat energieneutraal maken, je maakt groene muren op een huis, een bijdrage doen aan de biodiversiteit, iets met warmtepompen, het kan van alles zijn.” Je kunt het zo gek niet bedenken, als het maar invloed heeft op hoe wij onze aarde beter achter kunnen laten. “Het moet in ieder geval iets zijn wat door de mensen van Son en Breugel is bedacht of geïnitieerd en ook profijt heeft voor de gemeente Son en Breugel.”

De keuze om de naam van de in november 2016 onverwachts overleden gemeenteraadslid Frans Zaal aan de prijs te hangen was voor de wethouder een hele simpele keuze. “Als je het hebt over lokale helden op het gebied van duurzaamheid en sociaal verbonden, dan wil je het ook verbinden aan iemand die daar voor heeft gestaan. Ik ben in mijn korte geschiedenis hier, maar vele met mij in dit dorp met een langere geschiedenis, tot de conclusie gekomen dat Frans eigenlijk belichaamd heeft waar deze prijs voor staat. Frans was voorzitter van het IVN, leidde de strijd tegen de ruit, kwam op voor natuur en biodiversiteit in de gemeenschap, leefde zelf heel duurzaam met zijn huis, zijn gezin en zijn leefomgeving, heeft zich politiek ingezet voor duurzaamheid en natuur… Dus aan alle kanten is Frans de belichaming van wat je eigenlijk beoogd wat het effect is van deze prijs waarbij iedereen het op zijn eigen manier gaat doen.”

“Dit is misschien ook wel een manier om Frans nog vele jaren voort te laten bestaan in deze gemeenschap.”

Wil je meer horen over wat wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen te vertellen had over de Frans Zaal bokaal en natuurlijk de jeugdprijs? Luister dan naar aflevering 21 van de WeekendBuijteling.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play