De maestro’s zijn (bijna) helemaal klaar voor Maestro 2017

De maestro's zijn (bijna) helemaal klaar voor Maestro 2017
Foto: Ons Son en Breugel

Nog een paar nachtjes slapen en dan barst Maestro 2017 los. Zijn de maestro’s er eigenlijk wel klaar voor?

Hoewel de maestro’s hun best doen om hun zenuwen voor zich te houden, is op de bok duidelijk dat zij bijna klaar zijn voor het grote publiek. De afgelopen maanden hebben Rob Verschuren, Leon Spierings, Kristel Pols-Engel, Pieter Egmond, Nell van Doleweerd en Tom van den Nieuwenhuijzen gewerkt aan hun publieke debuut voor het harmonie orkest Pro Honore et Virtute.

Rob Verschuren is als docent wel wat gewend, maar voor een harmonie dat in de eerste divisie zich uitermate uitstekend staande weet te houden de regie voeren is andere koek. De eeuwige grappenmaker staat met zijn borst vooruit op de bok en eenmaal geacclimatiseerd begint hij zelfs soepeler te worden in de heupen. Zijn ervaring als docent komt goed van pas: hij verlangt naar complete stilte van de muzikanten om te laten zien dat hij de leiding heeft. En dat heeft hij ook, wat hij met zijn charisma en humor ook op de juiste tijden weet te doorbreken. Rob heeft voor het publiek komende zaterdag ook nog een leuke verrassing waar zelfs de harmonie nog niet van op de hoogte is. Dat belooft wat.

Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen heeft een drukke agenda. Maar als portefeuillehouder cultuur kan hij de mogelijkheid om een echte dirigent te mogen spelen niet afslaan. Voor Maestro 2017 maakte hij graag tijd vrij, al is het maar even tijdens de repetitie. Tom moet beide nummers voor 10 juni achter elkaar dirigeren, om daarna weer vlug naar de overkant van de weg te gaan om de jaarrekening van de gemeente af te maken. Op de bok oogt de wethouder heel ontspannen met zijn swingende heupen, maar komt als dirigent nog niet streng genoeg over om de leiding te nemen. Dirigent Johan Smeulders geeft hem enkele tips om “wat extra energie in de pols” te geven.

Voor Kristel Pols-Engel even geen haren of extravagante typetjes, maar een baton en muzieknoten. De Breugelse voelt zich tijdens de zittingsavond als een vis in het water op het podium, maar op de bok voelt zichtbaar anders.

Het was voor ons een hele openbaring om Leon Spierings op de bok te zien: de frietbakker heeft ook een serieuze kant. De goedlachse oud-prins staat als een ware leider voor het orkest met een gezicht dat boekdelen spreekt: voor Leon is Maestro 2017 menens. Met strakke bewegingen loodst hij zijn nummers tot een goed einde zonder al te veel fouten. Het is duidelijk dat de naar eigen zeggen a-rytmische Spierings niet alleen meedoet voor de lol.

Nell van Doleweerd heeft een zwakke plek voor Pro Honore et Virtute. Als voormalig voorzitster is ze één van de grootste fans van de harmonie. Maar nu moet ze leiding geven op een andere manier, maar door haar liefde voor muziek heeft ze wel een streepje voor. Ze leeft mee met de muziek, wordt er één mee. Maar dat kan ook in haar nadeel werken: het orkest is gefocust op haar handen en baton, maar haar hele lichaam dirigeert mee. Er is ook nog wel een beetje onzekerheid zichtbaar, maar de oud-wethouder heeft wel voor hetere vuren gestaan.

Creativiteit en muziek gaan hand in hand. Maar weet Pieter Egmond zijn creativiteit ook om te zetten in een succesvolle dirigentencarrière? De prins van vorig jaar overlegt regelmatig met zijn buddy en coach, een luxe die hij bij deze laatste generale repetitie nog wel heeft voordat hij daadwerkelijk acte de presence moet geven in de zaal van café restaurant de Zwaan. En ondanks zijn voorbereidingstraject heeft Pieter zijn dirigeerstijl nog niet echt weten af te stemmen op hemzelf, getuigd dat hij Johan Smeulders om tips vraagt hoe hij het beste zijn nummer kan starten voor het orkest. Duidelijke zenuwen die hopelijk komende zaterdag helemaal verdwenen zijn en hij zijn indruk weet te maken op het publiek en de jury.

Als laatste maestro schoof prins Ronald Brekelmans aan bij het maestrogezelschap. Via een speciale veiling wist hij zijn plekje te bemachtigen en mag hij ook een nummer op de bok dirigeren tijdens Maestro 2017. Maar ondanks dat hij later ingestroomd is maakt Ronald een sterke indruk. We durven wel te stellen dat als Ronald alle workshops mee had kunnen maken hij ongetwijfeld in de prijzen was gevallen. Het is jammer dat Ronald maar één keer op de bok mag staan als zevende maestro.

Zaterdag 10 juni is het dan zover, dan mogen de maestro’s los op het podium. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor Maestro 2017 voor 10 euro (staanplaatsen) en 12,50 (zitplaatsen), verkrijgbaar bij café restaurant de Zwaan en cafetaria Spierings.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play

Post article

Post article