De natuur is hard: honderden dode hommels in Breugel

De natuur is hard: honderden dode hommels in Breugel
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Droogte en de harde realiteit van de natuur zorgen er voor dat hommels in Breugel met bosjes tegelijk dood uit de lucht vallen.

In de Sint-Genovevastraat is het een tragisch aanblik, nota bene voor de deur van IVN Son en Breugel. Honderden hommels liggen dood op de grond, soms in groepjes van meer dan tien. Het hommelnest dat vermoedelijk in de nestkast in de tuin van de natuurvereniging staat ziet de populatie dramatisch dalen. Pesticide, habitatvernietiging en stikstofuitstoot liggen hier niet aan ten grondslag. De aanhoudende droogte en de natuurlijke levenscyclus zorgen er voor dat het nest moeite heeft om te overleven.

Dat hommels dood uit de lucht vallen is normaal. Maar door de aanhoudende droogte wordt het fenomeen kracht bijgezet. Hommels gaan op zoek naar nectar, veelal te vinden in lindes. Maar door de droogte produceren deze bomen minder nectar. De hommel gaat op zoek naar voedsel met de gedachte dat zij de terugtocht naar het nest wel kunnen halen. Dat lukt niet, waardoor de hommels uitgeput van honger uit de lucht vallen.

De dode insecten zijn werkhommels, die hun koningin dienen. De koningin is de enige in het nest die overwintert en maakt ieder jaar een nieuwe kolonie aan. Als de werkhommels hun werk hebben gedaan (het zoeken van voedsel voor hun koningin) sterven zij. Hommelsterfte in deze periode is dus normaal. Door de droogte is de voor hen belangrijke zoete lindegeur ver te zoeken.

Hommels zijn ontzettend belangrijk voor de natuur. Net als honingbijen bestuiven zij bloemen, planten en gewassen. Zo blijkt de wollige insecten de perfecte bestuiver te zijn voor tomaten, maar ook voor de gewassen van komkommers, appels, paprikas, aubergines, courgettes, meloenen, aardbeien, frambozen en aalbessen.

Een handje helpen in deze droge periode? Een schoteltje met opgeloste suikerwater doet wonderen voor hongerige hommels. Zie je een hommel op de grond liggen, maar wil deze niet wegvliegen? Doe een beetje opgeloste suikerwater in een theelepel en houd deze substantie voor de kop van het slachtoffer. Na een paar slokjes leeft het beestje weer helemaal op.

Post article

Post article