Search
Close this search box.

De reis om de wereld maakt tussenstop op scholen in Son en Breugel

De reis om de wereld maakt tussenstop op scholen in Son en Breugel
Foto: Harmonie Pro Honore Et Virtute

Afgelopen vrijdag vonden de eerste workshops van het project de Reis om de wereld in 80 dagen van Harmonie Pro Honore et Virtute plaats. In de maand november bezoeken een aantal muzikanten de groepen vijf en zes van enkele basisscholen in Son.

“Bij een storm zijn de golven heel hoog en de lucht is wild en grijs. Ik denk dat het dan best wel spannende muziek is”. Zo antwoordde een van de leerlingen uit groep vijf van basisschool de Harlekijn de vraag van “juf” Maaike op de vraag wat voor muziek je tijdens een storm kan verwachten.

Maaike Filmer is (nog) niet een echte juf, maar als hobo-speelster in het Harmonieorkest en vierdejaars PABO-studente een uitstekende kandidaat om deze kinderen te laten groeien. Samen met Judith Bauwens nam ze de leerlingen van de Harlekijn en de Stokland mee op reis. “Op deze muziek dansen we thuis ook wel eens,” merkte een meisje op toen tijdens de workshop een oosters fragment gehoord werd als een van de muziekstijlen van de wereld.

Ook het raadspel ‘welk instrument uit het orkest hoor je nu’ sloeg goed aan bij de kinderen. Ja, een hobo klinkt echt anders dan een saxofoon, of een trompet. En nee, het zijn niet allemaal toeters, wel blaasinstrumenten. Wil je zien hoe we ze bespelen, kom dan ook naar een voorstelling. Aan het einde van de workshop kregen alle kinderen een informatieve kleurplaat uitgereikt om hun eigen muziekavontuur in te kleuren. De totstandkoming hiervan is gesponsord door Boudewijns Schoenen, die het mogelijk maakte dat de Harmonie de kleurplaat op alle basisscholen kon uitreiken.

Dat de kinderen erg enthousiast waren over de workshop bleek wel uit de vele vragen van de kinderen. Over de reis, de muziekinstrumenten en ook over de voorstellingen. Som ook uit een verrassende hoek. “Mevrouw, als ik dan naar de voorstelling kom, mag ik dan ook een handtekening van u?” Natuurlijk krijgt hij die. En naast genieten van de voorstelling zelf kunnen de kinderen (en ook hun ouders trouwens) ook meedoen met een “meet & greet” met de muzikanten en hun instrumenten, een workshop buikdansen, of het probeercircus en genieten van heerlijke hapjes. “Ja die gaat mijn moeder maken,” klinkt het verrassend uit de mond van een jongetje van groep vijf. Geweldig om te zien hoe je als lokale harmonie verbinding kan maken in het dorp met het thema Reis om de wereld.

Zoals al eerder vermeld is de belangstelling voor de Reis om de wereld erg groot. De voorstelling van zaterdagavond is vrijwel uitverkocht en voor de middagvoorstellingen gaat de verkoop nu hard. De harmonie is blij met de initiatieven van diverse clubs om met een aantal mensen samen te komen.

Dus, denk je er over om nog kaarten te kopen, wees er dan snel bij. Kaarten à 7,50 euro zijn nog verkrijgbaar bij Boudewijns Lederwaren, Cafetaria Spierings, of te bestellen per mail via kaartverkoop@phev.nl. De harmonie maakt van elke voorstelling een ware belevenis voor uw gezin, buurtgenoten, of vrienden. Ook mogelijk als een origineel Sinterklaascadeau. Onze laatste reisinformatie is te vinden op www.phev.nl/reisomdewereld.