Search
Close this search box.

De Sonse Bossen worden kaler en kaler na nieuwe bomenkap

Het Sonse Bos wordt kaler en kaler na nieuwe bomenkap
Foto: Ons Son en Breugel

Het zal even schrikken zijn als je een wandeling gaat maken in de Sonse Bossen. Een klein deel van het bos wordt als maar kaler.

Afgelopen donderdag ging een boomrooibedrijf met zwaar geschut de Sonse Bossen in. Met twee grote voertuigen baanden de houthakkers zich een weg richting de achterzijde van Thermae Son. De grote rupssporen in de drassige grond zijn een tijdelijke herinnering aan de woeste drift om verder het bos in te komen.

De kap nam enkele uren in beslag. Hierbij zijn ongeveer tien tot twintig bomen tegen de vlakte gegaan, waarvan er eentje zelfs omgeknakt is en aan de kant gelegd. De gekapte bomen zouden volgens de buitendienst bomen een gevaar vormen na stormschade.

Het verhaal dat er gekapt werd achter het zwembad en de sauna verspreidde zich als een lopend vuurtje onder de liefhebbers van het bos. Toen Ons Son en Breugel na de tip ging kijken, was de kap in volle gang. Direct is geprobeerd contact te leggen met de gemeente, maar die reageerde pas vijf dagen later. “Een klein stukje aan de noordkant van het gebied Sonse Bergen staat onder beheer van de gemeente,” laat Joost Claassen, Senior communicatieadviseur van de gemeente, aan Ons Son en Breugel weten na herhaaldelijk verzoek. “De dunning was nodig vanwege beschadiging van de bomen nabij het hek van Themae Son, waarvan de toppen door storm uit het lood zijn komen staan.”

Ook onder de Adviesgroep Sonse Bossen, een instantie die het beheer voor onder andere het 10.000 jaar oude beschermde bosgebied in de gaten houdt, heerste bezorgdheid na het nieuws. “Helaas zijn wij als Adviesgroep Sonse Bossen ook niet over deze plannen geïnformeerd. ” zegt Andreas Thurau van Adviesgroep Sonse Bossen in een reactie. “De gevelde bomen stonden op gemeentegrond en de gemeente heeft op verzoek van de heer Van Santfoort, eigenaar van Thermae Son, deze kap uitgevoerd.” De gemeente laat weten Staatsbosbeheer (beheerder van het overgrote deel van het bos) en de Adviesgroep Sonse Bossen niet op de hoogte te hoeven stellen omdat dit gebied niet onder hun toezicht zou vallen.

De afgelopen jaren is er steeds meer bos achter de sauna en het zwembad verdwenen. De verse en inmiddels verkleurde stompen laten zien hoeveel bomen er door de jaren heen weg zijn gehaald om diverse redenen. Het perceel waar de kap plaats heeft gevonden is eigendom van de gemeente, niet van Staatsbosbeheer, waardoor het weghalen van bomen gemakkelijker is. Er zijn plannen om de gekapte bomen te herplanten, maar de gemeente kon niet bevestigen of dit in hetzelfde bos zal gebeuren. Tot die tijd ligt het stuk bos achter Thermae Son er maar kaal bij, en wie weet moeten de resterende bomen na een volgende storm het ook ontgelden.


Lees meer over de Sonse Bossen


In plaats van dit bericht liever jouw nieuwsbericht gelezen?

Hier had jouw nieuwsbericht kunnen staanWij zitten klaar om je berichtje te ontvangen en waar nodig te helpen om jouw bericht perfect te maken voor publicatie.