Search
Close this search box.

De Waterengel vaart feestelijk eerste zorgtocht in ‘s-Hertogenbosch

Rondvaartboot de Waterengel tijdens haar eerste vaart
Foto: Ons Son en Breugel

De eerste passagiers van rondvaartboot de Waterengel waren dolblij met ‘hun’ boot, die vandaag feestelijk haar eerste zorgvaart beleefde. In een haven in ‘s-Hertogenbosch was namelijk de eerste rondvaart voor mensen met een handicap of moeilijk ter been zijn.

5,5 jaar geleden ontstond bij het Sonse stel Franc Speetjens en Nancy van Heeswijk een droom. Na het zien van De Waterengel, een rondvaartboot die toe was aan een nodige opknapbeurt, waren zij meteen verkocht. Ze wisten ook meteen wat ze met de boot gingen doen: varen voor een speciale doelgroep. Een doelgroep waarbij even een boottochtjes maken niet vanzelfsprekend is.

Maar een rondvaartboot restaureren en geschikt maken voor mensen die in een rolstoel zitten of moeilijk ter been zijn, is geen gemakkelijke opgave. Daar is geld, bloed, zweet en tranen voor nodig. Met een speciale actie voer Nancy twee weken lang door Brabant om geld op te halen voor de werkzaamheden. En met succes.

Nu, na ruim 3 jaar bouwen, is de Waterengel eindelijk af. Omdat de Sonse haven niet beschikbaar was, werd vandaag in een haven in ‘s-Hertogenbosch de boot feestelijk in gebruik genomen. Dat was een spannend moment, want voor het eerst stapten en rolden de eerste passagiers aan boord van de boot die de beoogde doelgroep is voor de Waterengel.

Met een speciale rolstoellift en flexibele steiger konden de eerste rolstoelgebruikers moeiteloos aan boord komen. Zij werden geassisteerd door John Vlemmix, die het ‘startschot’ voor een behouden vaart mocht geven. John Vlemmix rinkelde maar wat graag de bel voor het project dat hij altijd een warm hart heeft gedragen.

Op het water genoten de gehandicapte en oudere passagiers zichtbaar van de eerste tocht. In een twintig minuten durende tocht over het water mochten zij ervaren hoe het is om onbezorgd een boottochtje te maken in een boot die zowat van de romp af aan opnieuw is gebouwd, speciaal voor hen. Met natuurlijk de rolstoellift, maar ook een flexibele opstelling met genoeg ruimte en een toilet aan boord voor de langere vaarten.

En nu? Nu gaat de Waterengel starten met rondvaarten voor de doelgroep in het vaargebied met gemeentes als Best, Eindhoven, Oirschot, Lieshout, Helmond, Aarle, Schijndel, Den Dungen, Tilburg, Veghel en natuurlijk Son en Breugel. Ondertussen zijn Franc en Nancy hard bezig om een thuishaven voor de Waterengel te realiseren in Oirschot, waar de haven nieuw leven in geblazen moet worden.