De kiesgerechtigden in Son en Breugel hebben gesproken: de kiesdrempel is gehaald en de nee-stem heeft de meerderheid.
Het opkomstpercentage in Son en Breugel kwam uit op 36,6%. Van deze stemmers stemden 43,4% voor het associatieverdrag met Oekraïne en stemden 55,7% tegen. De uitslag is op basis van ANP Verkiezingsdienst.
Son en Breugel #senb #yesss #rf16 pic.twitter.com/mAP8DlWOfe
— HetGeweten (@vanSonenBreugel) April 6, 2016
Het was een komen en gaan bij de stembureaus in het dorp. Bij basisschool de Bloktempel stemde 13% van alle 12.554 stemgerechtigden in het dorp. Ook de Boerderij en het gemeentehuis werden op het oog druk bezocht, ondanks dat de gemeente aan Omroep Brabant liet weten dat de opkomst laag was.
Son en Breugel meldt slechte opkomst extra stembureau's die ze moest openen na rechtszaak 1/2 #ob #referendum
— Alice van der Plas (@AlicevanderPlas) April 6, 2016
De extra geopende stembureaus werden minder druk bezocht, mede omdat veel mensen niet wisten dat zij ook daar konden stemmen. Stempassen wezen een stembureau aan, waar veel mensen gehoor aan hebben gegeven. De gemeente heeft via social media en lokale media getracht mensen op de hoogte te brengen van de extra stembureaus die opgelegd waren door de rechter.
Ja ik heb gestemd #senb
En Nee ik zeg niet op wie #geenpeil— Leon Spierings (@spierbal08) April 6, 2016
En misschien maar goed ook. In Oldenzaal, de enige gemeente die procentueel meer stembureaus had gesloten dan Son en Breugel en geen extra stembureaus hoefde te openen van de rechter, waren de hele dag lange rijen met wachttijden tot wel 30 minuten. Bij het sluiten van de stembureaus werd gemeld dat er nog een rij stond van 40 minuten.
Ondanks wachttijd half uur haalt Oldenzaal nipt opkomstdrempel: 30,36% https://t.co/empmfkH3fH pic.twitter.com/8q6GmPSgQA
— Tubantia (@tubantia) April 6, 2016
Landelijk was de opkomstdrempel ook gehaald met 32,2%. De tegen-stem hadden de meerderheid van 61,1%, de voor-stemmers bleven steken op 38,1%. Het raadgevend referendum is hiermee geldig, maar het kabinet kan de uitslag ook nog naast zich neerleggen. Minster president Mark Rutte heeft laten weten de uitslag te respecteren, waardoor het kabinet met de Europese Unie moet overleggen over de vervolgstappen.