Search
Close this search box.

Don Pasanea (VVD): “wethouder Frenken mist empathisch vermogen”

Don Pasanea (VVD): "wethouder Frenken mist empathisch vermogen"
Foto: Ons Son en Breugel

Don Pasanea (VVD) zegde samen met de overige oppositiepartijen het vertrouwen in wethouder John Frenken op. Frenken stapelt in de ogen van Pasanea fout op fout en leert er niets van.

Don Pasanea, gemeenteraadslid van de VVD, was één van de grote voorstanders van een motie van wantrouwen voor wethouder John Frenken. Hoe de wethouder om is gegaan met de jongeren in het beschermd wonen project aan de Heistraat en Molenstraat was voor hem (en andere oppositieleden) de druppel. “De wethouder heeft in de discussie aantoonbaar de waarheid verdraaid. Hij heeft van augustus tot en met november niks gedaan, maar nu zit hij er opeens bovenop?” Sinds de motie is het angstvallig stil vanuit kamp Frenken, ondanks toezeggingen de raad op de hoogte te houden.

“Het klopt gewoon niet”

Het zit Don nog altijd dwars dat de wethouder zijn zaken niet op orde had en heeft. “Het klopt gewoon niet. John heeft alle tijd gehad om iets te bedenken voor de jongeren, om tot een oplossing te komen. Dat terwijl Eindhoven gewoon doorging met hun bezuinigingen, tot het te laat was. Hij heeft zijn kans niet gepakt om zich hard op te stellen voor de jongeren toen Eindhoven deze signalen stuurde en vroeg om de probleemgevallen aan hen door te geven. Nu houdt Eindhoven zijn poot stijf. Dat is logisch.”

De wethouder is volgens Pasanea aantoonbaar nalatig geweest. “Niet op basis van emails of zo, maar op basis van officiële stukken. Van brieven en verslagen. De peildatum was duidelijk, maar de wethouder zei hier mee geconfronteerd te worden tijdens een technische toelichting aan de gemeenteraad. Hij was misschien niet op de hoogte, maar zijn ambtenaren wel. Het had hem gesierd om, net zoals bijvoorbeeld wethouder Jan Boersma doet, er op terug te komen en eerlijk te zijn dat hij een fout heeft gemaakt.”

Op eigen initiatief zieltjes winnen

Volgens Don is wethouder Frenken met een kratje bier naar de Heistraat gegaan om met de jongeren te praten. Op eigen initiatief, zonder ambtelijke ondersteuning, onaangekondigd, toen de begeleiders van de jongeren al naar huis waren. “Je weet niet hoe die jongeren reageren en daar mee omgaan, zeker als ze alcohol gedronken hebben.” Dat deze bewuste avond plaats heeft gevonden wordt bevestigd door de jongeren zelf.

In de ogen van Don een ondoordachte actie die alleen maar bedoeld was om zieltjes te winnen. Tere zieltjes van jongeren met een stoornis in het autistisch spectrum. “Die jongeren kunnen niet voor zichzelf opkomen. Daarom maken wij, stichting Doorpakken Wonen en de ouders van deze jongeren zich sterk voor hen. Ze hebben een wethouder nodig die er voor ze is, maar hij mist het empatisch vermogen.”

Een duidelijk signaal afgegeven

“John kan niet managen, hij schuift alles af op ambtenaren. Dat is na zeven jaar wethouderschap wel gebleken. De dossiers waar geen vooruitgang wordt geboekt staan zijn naam boven. Het zwembad, Breugel Bruist, de huishoudelijke hulp… de lijst wordt alleen maar langer. We moeten van de pers vernemen waar de wethouder allemaal mee bezig is, zoals nu met de ruimteproblemen bij basisschool de Bloktempel. Er wordt niet gecommuniceerd.”

De motie van wantrouwen kreeg uiteindelijk alleen de steun van oppositiepartijen VVD, Dorpsbelang en D66. De coalitiepartijen hielden de wethouder de hand boven het hoofd, ondanks hun kritische opstelling omtrent de communicatie van de wethouder. “Met de motie van wantrouwen hebben we de wethouder gewaarschuwd, een duidelijk signaal afgegeven. Maar de wethouder gaat gewoon verder waar hij gebleven was. Op aandringen van VVD en D66 is een commissievergadering burgerzaken die de wethouder door een gebrek aan onderliggende stukken wou annuleren toch doorgegaan. We zouden op de hoogte worden gehouden, dan moet je geen vergaderingen annuleren.”

Pasanea blijft, net als de rest van de VVD, kritisch als een goede oppositiepartij betaamd. Hij is hoopvol op de nieuwe bestuursstijl waar de gemeenteraad mee bezig is, om de onderlinge verstandhouding tussen de partijen te verbeteren. Gecharmeerd zijn van het idee om samen met alle zes de partijen in de gemeenteraad verder te komen is gemakkelijk. Maar daar moet je wel aan werken, dat gaat niet vanzelf. 

“Communicatie en burgerparticipatie zijn de stokpaardjes van de coalitie Dorpsvisie, PvdA/GroenLinks en CDA. Tot op heden is daar nog niks concreets van terecht gekomen.”