Doorpakkers praten ouders bij over project Ruysdaelstraat

Ouders luisteren naar de presentatie van stichting Doorpakkers
Foto: Ons Son en Breugel

Jongvolwassenen die begeleiding en zorg nodig hebben verdienen ook een eigen woonruimte, en daar gaat stichting Doorpakkers voor zorgen.

Tientallen ouders verzamelden zich in basisschool de Harlekijn. Zij werden uitgenodigd om te luisteren naar de plannen voor twintig zorgwoningen die gebouwd gaan worden op de plek waar nu de voormalige Vijverberg staat. Als de vluchtelingen uit Oekraïne huiswaarts gaan of een andere opvangplek krijgen, gaat de sloopkogel tegen het gebouw. Omwonenden van de bouwlocatie zijn al tweemaal bijgepraat over de plannen in andere sessies.

Wat de zorgwoningen speciaal maakt, is de doelgroep. Jongvolwassenen met een specifieke indicatie mogen op de wachtlijst van initiatiefnemer Doorpakkers, voor wonen met begeleiding en verzorging. Het project heeft grote raakvlakken met het woonproject voor jongvolwassenen die begeleiding nodig hebben aan de Heistraat.

Studio’s

Voor de nieuwe bewoners zijn twintig studio’s gereserveerd door ‘Thuis van de in totaal 50 wooneenheden. Per studio is ongeveer 40 vierkante meter aan ruimte beschikbaar voor een woonkamer, slaapkamer en een badkamer. Ook is er een klein balkon of terras. De overige appartementen voor reguliere verhuur zijn driekamerappartementen van ongeveer 80 vierkante meter.

De beoogde doelgroep woont samen, maar toch apart. Ze hebben een eigen gedeelte in het gebouw. Er is een gezamenlijke huiskamer waar zij sociale activiteiten kunnen ontplooien zoals koken of gewoon gezellig chillen. Ook is er een thuishonk voor de begeleiding die 12 tot 24 uur aanwezig kan zijn. Voor de begeleiding heeft Doorpakkers de hulp gezocht van Fittin, een zorgverlener met ervaring in het opzetten van vergelijkbare wooninitiatieven de regio.

Positieve discriminatie

Wie in het gebouw met vierwoonlagen begeleid komt wonen, staat op een speciale wachtlijst van Doorpakkers. Wie een specifieke indicatie heeft voor zorg kan op de lijst komen. Degene die bovenaan de lijst staat komt als eerste in aanmerking voor de studio’s. Hans Spooren van stichting Doorpakken noemde het zelf “positieve discriminatie”. Een bevoorrechte positie die voorkomt dat jongvolwassenen met een rugzakje jarenlang thuis moeten zitten en niet de begeleiding ontvangen die zij nodig hebben om op eigen benen te gaan staan.

“Maar het is wel zo dat het zorgcontract en wooncontract aan elkaar verbonden zijn,” licht Maaike van Kempen van Doorpakkers toe. “Het is niet zo dat je er kan gaan wonen met zorg, de zorg stopgezet wordt en je daar kan blijven wonen. Er is ook geen sprake van leegstand: komt er een studio vrij, dan hebben wij al iemand op de wachtlijst klaar staan.”

Binding met Son en Breugel

En om op die wachtlijst te komen, zijn er wel criteria. Naast specifieke zorgindicaties is ook een binding met Son en Breugel nodig. Dit zorgt ervoor dat de doelgroep uit Son en Breugel een plekje krijgt in zijn eigen vertrouwde omgeving. Ook zijn de vertrouwde mantelzorgers, de ouders, altijd dichtbij.

Voor vele toekomstige bewoners is het nog een hele tijd wachten tot zij in hun studio terecht kunnen. De driehoek van verhuurder ‘Thuis, zorgverlener Fittin en stichting Doorpakkers werken ondertussen door om de bouwplannen definitief te maken, in gesprek te gaan met ouders om geschikte kandidaten te vinden en personeel te werven in een onstuimige arbeidsmarkt.

Post article

Post article