Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dorpsbelang zegt coalitie met Dorpsvisie op

dorpsbelang dorpsvisie
Foto: Ons Son en Breugel

De donderwolken hingen al langer in de raadszaal.

De samenwerking tussen coalitiegenoten Dorpsvisie en Dorpsbelang verliep zacht gezegd stroef. Maar toen Dorpsbelang de ‘bestuurlijke samenwerking’ als agendapunt liet noteren tijdens de raadsvergadering, was voor alle aanwezige in de zaal al duidelijk waar fractievoorzitter Elly Brocken op doelde.

De samenwerking tussen de coalitiepartijen was, in zaken als bijvoorbeeld het MFA, bijzonder te noemen. Dorpsbelang was niet te spreken over het ondermijnen van agendapunten door Dorpsvisie. Dossiers als het MFA lieten de twee partijen lijnrecht tegenover elkaar staan. Dorpsbelang zag geen andere optie dan de coalitie op te zeggen.

Raadslid namens Dorpsvisie Remco Heeren zei dat de toevoeging van het agendapunt ‘niet de schoonheidsprijs verdiende’. Voor de partij was de aankondiging wellicht geen verrassing, maar dat het opzeggen van de coalitie vrijwil eenzijdig gebeurde was allerminst fraai te noemen. De achterban van Dorpsvisie gaf aan de coalitie te steunen.

Burgemeester Hans Gaillard geeft beide voormalig coalitiepartijen een dag de tijd om zich te bezinnen op een reactie omtrent de breuk, om vervolgens zo spoedig mogelijk alle partijen in het presidium bijeen te roepen om een nieuwe coalitie te vormen. Het college is demissionair, zodat lopende zaken door kunnen gaan.

In hoeverre zal Dorpsvisie als ‘dwarsligger’ deel uit gaan maken van die coalitie? Alle aanwezige partijen waren het in ieder geval op één punt allemaal eens: er moet zo snel mogelijk een nieuwe coalitie gevormd worden.

Lees meer over Dorpsbelang en Dorpsvisie