Search
Close this search box.

Dorpsbewoners Nuenen lijken liever bij Eindhoven dan Dommelvallei te willen

nuenen dommelvallei
Foto: Wikipedia

Gisteravond was er een inspraakavond voor burgers over de toekomst van onze buurgemeente.

https://twitter.com/Eeuwhorst/status/715247175345811457

Van de sprekers waren twee sprekers voorstander van een zelfstandige gemeente, drie sprekers voorstander van een fusie met Eindhoven en slechts eentje voorstander van een Dommelvallei gemeente. Voorstanders van een fusie met Eindhoven hopen op deze manier een stabiele omgeving en lagere kosten te krijgen. Voorstanders van zelfstandigheid voor Nuenen, waaronder oud-wethouder van Pareren, zijn bang ondergesneeuwd te worden bij een fusie met Eindhoven maar eisen wel minder eilandwerking binnen de verschillende gemeentefracties. De kwaliteit van leven blijft volgens spreker Jan Zuring (die niet aanwezig kon zijn) gewaarborgd bij een fusie met Son en Breugel en Geldrop-Mierlo.

De politieke soap in Nuenen blijft hiermee voortduren. Het dorp kwam in zwaar weer door onenigheid binnen het college, waardoor een breuk onvermijdelijk was. De onenigheid was ontstaan door een geheim fraudedossier en het lekken hiervan. De gemeente staat nu onder toezicht van de provincie en heeft inmiddels een nieuw college.

Fusieplannen

De gemeente Son en Breugel gaf al eerder aan een fusie wel te zien zitten. In Nuenen werd verbaasd gereageerd over de plannen van de gemeente Son en Breugel, gezien zij nog volop in de onderzoeksfase zaten. Ook de coalitie in Son en Breugel fronsten hun wenkbrauwen toen zij het nieuws hoorde. De gemeente Son en Breugel kwam later terug op hun uitspraken.

Uit een poll, gehouden door Ons Son en Breugel, ziet een grote meerderheid een fusie niet zitten. 76% van de ondervraagden wil dat Son en Breugel zelfstandig blijft. Fuseren met Nuenen en fuseren met een andere (ongespecificeerde) gemeente ziet respectievelijk 13% en 11% van de ondervraagden een goed plan.

De komende twee weken kunnen verenigingen en ondernemers hun mening over de bestuurlijke toekomst van Nuenen uiten tijdens een tweetal inspraakavonden.

Lees meer over Nuenen