Drie opties voor basisscholen Breugel, maar tientallen meningen

Bewoners uit Breugel in gesprek met wethouder Jos de Bruin
Foto: Ons Son en Breugel
Nieuws

Met tientallen post-it briefjes en gesprekken moet de gemeente aan de slag om de juiste locatie in Breugel voor de Krommen Hoek en de Regenboog te vinden. Dat er geen eenduidig antwoord is, bleek wel tijdens de speciale inloopavond.

Het gaat nog een hele kluif worden voor wethouder Jos de Bruin en de gemeenteraad van Son en Breugel om tot een weloverwogen beslissing te komen. De drie voorgestelde locaties (de Krommen Hoek, de Regenboog en speeltuin de Molenwiek) hebben ieder voor- en nadelen. Maar misschien wel meer voor- en tegenstanders. Want tijdens de inloopavond die gehouden werd in de Boerderij in Breugel bleek hoe zeer de meningen verdeeld waren.

Enkele tientallen dorpsbewoners kwamen op de avond af. Zij konden in gesprek gaan met wethouder Jos de Bruin en zijn ambtenaren over de toekomst van basisscholen de Krommen Hoek en de Regenboog. Ook enkele raadsleden namen deel aan discussies om een beeld te krijgen van wat er leeft onder de Breugelnaren. Op post-it briefjes konden meningen kenbaar worden maken, maar de ideale oplossing was niet op een presenteerblaadje te geven.

Tot waanzin gedreven

“Ik woon tegenover de speeltuin,” zegt een bezorgde Breugelnaar. “Ik heb er voor gekozen om tegenover een speeltuin te gaan wonen, niet tegenover een basisschool. De mensen tegenover de Krommen Hoek en de Regenboog wel.” De man zag het niet zitten om dadelijk tegen een misschien wel metershoog gebouw te moeten staren vanuit zijn woonkamer.

Post-it notes met de mening van de mensen uit Breugel

Vanuit de Doormanlaan kwam weer een ander geluid. De verkeerssituatie drijft sommige tot waanzin en zien de school liever verdwijnen. Anderen willen dan in ieder geval een goede oplossing voor het verkeer. “Maak er tijdens haal- en brengtijden eenrichtingsverkeer van,” betoogd een vrouw uit de Doormanlaan. “Laat ze inrijden via de Van Spijklaan en met de bocht mee richting de Sint-Hubertuslaan.”

De juiste mix

Ook zijn er mensen die zich niet laten leiden door tekeningen en gestelde kaders. Wethouder Jos de Bruin zegt open te staan voor andere ideeën, zoals bijvoorbeeld het veld achter de banen van tennisvereniging Pieter Brueghel, de sportvelden van korfbalvereniging de Corridor of een stuk grasveld aan de Beemdstraat.

En daar zit de crux van de burgerparticipatie. Alle meningen, visies en belangen worden in een grote blender gegooid, met de hoop dat de juiste mix gevonden wordt. De wethouder moet een richting kiezen, ambtenaren moeten dit uit gaan werken en de politiek moet een beslissing nemen. Sommige aanwezigen gaven al duidelijk aan geen vertrouwen te hebben in een goede afloop, in hun ogen. De beslissing gaat sowieso voor iemand pijn doen.

Post article

Post article