Een bijzondere laatste raadsvergadering voor Hans Gaillard

Burgemeester Hans Gaillard met zijn vrouw Ineke Gaillard
Foto: Ons Son en Breugel

Na bijna twintig jaar komt er een einde aan het burgemeesterschap van Hans Gaillard, wat niet ongemerkt voorbij mocht gaan. In het dorpshuis werd de burgemeester in het zonnetje gezet, tijdens een bijzondere raadsvergadering.

Met loeiende sirenes kwam de brandweer het Kerkplein opgereden, met op de bevelvoerdersstoel de opperbevelhebber van het korps: burgemeester Hans Gaillard. Het korps bracht Gaillard met zijn vrouw Ineke hoogstpersoonlijk naar het dorpshuis waar voor hem de laatste, maar vooral bijzondere raadsvergadering te wachten stond.

De erehaag van de brandweer op het Kerkplein

Nog voordat Gaillard het dorpshuis in kon stappen, werd hij opgewacht door iedereen die hem een bijzonder warm hart toedraagt. De gemeenteraad, ambtenaren, oud-brandweerlieden, familie en vrienden. En het Sint Catharinagilde, die als oudste vereniging van Son en Breugel Hans een laatste eer bracht. Ad Ras: “Vanaf 2003 ben je altijd onze meest trouwe supporter geweest, hoewel het Koningsschieten je niet goed afging.”

Binnen was het podium van de theaterzaal ingericht als alternatieve raadszaal. Plaatsvervangend voorzitter Frans Meulenbroeks opende de bijzondere raadsvergadering namens de gemeenteraad van Son en Breugel, en ging in vogelvlucht door bijna twintig jaar burgemeesterschap. Niet met een simpele opsomming van werkzaamheden, maar door bijna twintig jaar aan sleuteloverdrachten aan de prinsen van carnavalsvereniging de Krutjesrapers te memoreren. Hans Gaillard zocht altijd een aparte invalshoek om van de sleuteloverdracht een feestje te maken.

Toespraken

Verschillende personen namen na Frans Meulenbroeks het woord, om Hans te bedanken voor zijn inzet. De jonge Aimee Lombarts, die namens de jeugdgemeenteraad Hans bedankte voor zijn inzet voor de jeugd van Son en Breugel en de jeugdgemeenteraad in het bijzonder. Met Hans zijn leiderschap is de politieke vlam aangewakkerd in Aimee, die eerder op de dag uit handen van de burgemeester de eerste jeugdpenning van Son en Breugel in ontvangst nam.

Paul Verhoeven, burgemeester van de gemeente Heeze-Leende, nam namens de burgemeesterskring van de regio het woord. Paul merkte op dat Hans nu de op één na langst zittende burgemeester van Nederland is, achter de burgemeester van Leiden Henri Lenferink. Paul Verhoeven merkte ook op dat hij als Hans Gaillard de langst zittende burgemeester ooit wenste te worden, hij Fried Frencken van Asten in moest halen. Fried Frencken was maar liefst 60 jaar burgemeester. Verhoeven bedankte Gaillard voor zijn messcherpe analyses.

Erepenning

Na een muzikaal intermezzo door de wethouders en de gemeentesecretaris onder begeleiding van Eva wiselius, nam wethouder Jelle de Jong het woord. De Jong, die vanaf 1 april locoburgemeester zal zijn tot de nieuwe burgemeester de eed af heeft gelegd, werkte veertien jaar als raadslid en nu als wethouder met Hans samen. “Het houdt ons hele dorp bezig dat je gaat.”

Het zal voor wethouder de Jong een hele eer zijn geweest om zijn collega te overvallen met een eer die normaal gesproken door Hans Gaillard zelf uitgedeeld werd. Hans ontving namelijk de erepenning van de gemeente Son en Breugel, de hoogste onderscheiding die Son en Breugel kent. Alleen inwoners die van grote invloed zijn geweest op de gemeenschap ontvangen een erepenning, zoals Annie van de Loo en Jasper van Zuuren eerder die dag ook mochten ontvangen. De rollen waren eenmalig omgedraaid na een bijzonder burgemeesterschap.

Blijft in de buurt

Het laatste woord was aan Hans Gaillard zelf, die boven alles zijn steun en toeverlaat Ineke bedankte. Het was de wens van Hans om burgemeester te worden in een Brabantse gemeente, maar het was Ineke die hem bijna twintig jaar in Son en Breugel hield. Zij voelde zich hier thuis en wenste niet nog een keer te verhuizen om opnieuw te beginnen.

En nu? Son en Breugel krijgt een nieuwe burgemeester met Suzanne Otters-Bruijnen. Hans Gaillard gaat samen met zijn vrouw Ineke genieten van pensioen. Je zal hem nog regelmatig in de buurt van zijn huis in het centrum de hond uit zien laten. Als hij niet in zijn vakantiehuis in Frankrijk is tenminste. Ook blijft hij zich inzetten voor verschillende instanties en ambassadeur blijven van bijvoorbeeld stichting Met Je Hart.

Post article

Post article