Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een wisseling van de wacht in de raadzaal

Een wisseling van de wacht in de raadzaal
Foto: Ons Son en Breugel

In één avond vertrok er een wethouder, werd er een nieuwe aangesteld en werd een nieuw gemeenteraadslid beëdigd.

In een speciaal ingelaste gemeenteraadsvergadering kon de gemeenteraad afscheid nemen van vertrekkend wethouder Robert Visser. Burgemeester Hans Gaillard stond namens het college stil bij de prestaties van Robert Visser, hoe daadkrachtig hij ruim 7,5 jaar geleden aan de slag ging en zonder enige (politieke) ervaring de politieke arena betrad. Collega’s omschreven hem als een wethouder met een hoog tempo (wat ambtenaren niet gewend waren), projectmatig werken introduceerde, resultaatgericht tewerk ging en goed beslagen ten ijs kwam.

Fractievoorzitter van Dorpsbelang Elly Brocken kon dit alleen maar beamen. De wethouder was voor de partij al die jaren geleden de ideale wethouder, toen hij opviel bij de rol die Robert Visser speelde bij HTC. Een hardwerkende man die lokaal en regionaal zijn schouder eronder zette en zijn tanden zette in dossiers. Ook stond Elly Brocken stil bij de reden waarom de wethouder zich genoodzaakt voelde om te vertrekken, de aanhoudende negativiteit richting zijn persoon in het MFA dossier. Na de woorden van dank verliet Robert de zaal met zijn vrouw, onder luid applaus.

De beoogd opvolger van Robert Visser, Eef van Turnhout, moest als formaliteit nog door de gemeenteraad. Voor het CDA en de VVD was de kwestie van wachtgeld zwaarwegend in hun overweging om de kandidaatstelling te steunen, maar een ondertekende verklaring dat Eef van Turnhout afstand doet van wachtgeld na zijn ambtstermijn van enkele maanden was genoeg om hen te overtuigen. Dorpsvisie zette nog wel vraagtekens bij de nut an noodzaak: kunnen de twee overgebleven wethouder, Kees Vortman en Tom van den Nieuwenhuijzen, niet die paar resterende maanden de portefeuilles verdelen zonder derde wethouder? Burgemeester Hans Gaillard achtte extra handjes binnen het college wel wenselijk en gezien de kennis van Eef van Turnhout over lopende dossiers zouden hem een goede kracht maken tot aan de verkiezingen. Met elf stemmen voor de voorgedragen kandidaat en zes blanco stemmen kon Eef van Turnhout zijn eed als wethouder afnemen voor het publiek.

Het gat dat Eef van Turnhout achterliet in de gemeenteraad werd meteen opgevuld door Jan-Frans Brouwers. Ook Jan-Frans kwam zonder problemen door alle officiele checkpoints en na zijn beëdiging kon hij in de nog warme stoel van Eef van Turnhout gaan zitten als gemeenteraadslid.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play