Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerste plannen voor revitalisatie van Breugel uit de doeken

Eerste plannen voor revitalisatie van Breugel uit de doeken
Foto: Ons Son en Breugel

Met een compleet en nieuw plan, opgezet in samenspraak met diverse betrokken partijen, gaat de gemeente aan de slag met het centrum van Breugel om levendigheid te krijgen in dit vergeten gebied.

De afgelopen jaren is veel gesproken over het vernieuwen (of eerder het ontwikkelen) van het centrum van Breugel. Met de komst van VVD wethouder Kees Vortman is er de afgelopen anderhalf jaar echter vaart gezet achter het idee om een echt vitaal centrum in Breugel te ontwikkelen onder de titel Breugel Bruist. De Boerderij, PlatOO, de beheerderders van de Bongerd en de horeca, woonstichting ’thuis, gemeente Son en Breugel, de Seniorenraad, de Jongerenraad, omwonenden en andere betrokken partijen ontwikkelden in samenspraak het nieuwe plan.

Illustratie: Sandor Paulus

Het hele gebied van basisschool de Regenboog tot aan de Boerderij zal een complete metamorfose ondergaan om Breugel een echte dorpskern te geven. Het gebied rondom de Emté is nu min of meer de kern, maar van een levendigheid valt amper te spreken. Met het revitaliseren van het gebied hoopt de gemeente Breugel een nieuwe impuls te geven aan het gebied. De Boerderij krijgt een opknapbeurt om het 20 jaar oude gebouw nieuw leven in te blazen en te moderniseren. De Bongerd gaat tegen de vlakte na ruim 40 jaar dienst. Ook basisschool de Regenboog krijgt een nieuw onderkomen. Dit alles komt in een groene omgeving waarbij ook een terrasje kan worden gepikt.

Gisteravond kwam dit plan onder de neuzen van nieuwsgierige dorpsbewoners. Zo’n 200 man werden verwelkomd door wethouder Kees Vortman met een korte toelichting op de plannen inclusief indrukwekkende tekeningen en computerbeelden, waarna per thema informatie kon worden ingewonnen en specifieke vragen gesteld konden worden aan betrokken partijen die impact konden hebben op de betrokken inwoners. Hete hangijzers waren onder andere het parkeren in het gebied, het verdwijnen van het ‘oerbos’ achter de huidige Bongerd, de faciliteiten van de nieuwe sporthal en het mogelijk samenvoegen van basisscholen de Regenboog en de Krommen Hoek.

Vooral het laatste onderwerp stuitte op kwaad bloed en vraagtekens. De besturen van de Regenboog de Krommen Hoek hebben al bij elkaar aan tafel gezeten, maar concrete plannen zijn er nog niet. Ouders worden ook niet op de hoogte gesteld van de plannen, waar sommige ouders zich over opwonden. Het nieuwe gebouw krijgt in ieder geval in deze fase van het plan ruimte voor 350 leerlingen, meer dan genoeg om de twee scholen op één locatie te huisvesten. Met behoud van hun eigen identiteit, werd benadrukt.

Als alles mee zit, kan in 2018 begonnen worden aan het project, waarbij in fases het gebied aangepakt zal worden. In 2022 moet het project in zijn geheel klaar zijn. Het plan zal als geheel gepresenteerd worden aan de gemeenteraad voor het einde van het jaar.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play