Search
Close this search box.

Ekkersrijt krijgt supersnel internet door aanleg coaxkabels

Een luchtfoto van Ekkersrijt
Foto: Ons Son en Breugel

Bedrijven op Ekkersrijt kunnen de ouderwetse ADSL lijnen vaarwel zeggen door de aanleg van supersnel internet door VodafoneZiggo. Naar verwachting zal nog dit jaar de schop de grond in gaan om coaxkabel aan te leggen, om bedrijven toegang te geven tot snel internet.

“Bedrijven krijgen een internetsnelheid tot wel 500 Mbit/s,” zegt René Loman, woordvoerder van VodafoneZiggo. “De hoofdkabel zal bestaan uit glasvezel, maar voor een betrouwbare verbinding naar de bedrijven toe wordt coax gelegd.” Volgens het bedrijf is het in de toekomst zelfs mogelijk dat de snelheid opgeschroefd kan gaan worden tot 1 Tbit/s, waar al succesvolle proeven mee zijn gedaan in Utrecht.

De aanvraag voor het aanleggen van de kabels ligt bij de gemeente. Omdat de gemeente niet voldoende capaciteit heeft om het traject te begeleiden, wordt extern iemand ingehuurd. Volgens de gemeente start de aanleg van de kabel in het tweede kwartaal van 2019. Hoe lang de werkzaamheden gaan duren kon VodafoneZiggo nog niet zeggen. Loman: “dat is afhankelijk van de gemeente, die moeten de benodigde vergunningen uitgeven. In principe zijn we daarna binnen enkele maanden klaar.

Met de aanleg krijgen de bedrijven die het niet kunnen betalen om een glasvezelverbinding aan te laten leggen eindelijk de beschikking over snel internet. Doorgaans hebben bedrijven op Ekkersrijt alleen een internetverbinding over verouderde ADSL lijnen, dat door nieuwe technieken nu maximaal 100 Mbit/s is. VodafoneZiggo is langere tijd bezig geweest om voldoende klanten te werven om de aanleg van de kabel mogelijk te maken.