Emiliusschool wil investeren in duurzaamheid: 550 zonnepanelen en LED

Emiliusschool wil investeren in duurzaamheid: 550 zonnepanelen en LED
Foto: Ons Son en Breugel

Met maar liefst 550 zonnepanelen en het compleet vervangen van de verlichting gaat de Emiliusschool op Zonhove op de duurzame tour.

De komende jaren gaat, als het een beetje mee zit, Zonhove op de schop. Er zijn plannen om nieuwbouw te realiseren op het terrein. De Emiliusschool gaat gerenoveerd worden, een keuze die in 2012 al gemaakt was toen de nieuwbouw van scholen in Son en Breugel op de politieke agenda stond. Geen nieuwbouw dus, maar een investering in duurzaamheid voor de school voor leerlingen met (ernstige) meervoudige beperkingen.

John van Dijen, directeur van de Emiliusschool, in een brief aan de gemeente: “Deze verduurzaming past naadloos in de ‘wat we doen is groen’ campagne van de gemeente. De expliciete boodschap aan onze omgeving en samenleving dat de Emiliusschool gaat verduurzamen met steun van de gemeente lijkt mij in dit kader van groot belang: de gemeente in de rol als stimulator van verduurzaming en als het goede voorbeeld voor iedereen.”

In overleg met de gemeente wordt de gemeenteraad een initiatief voorgelegd om een duurzamer gebouw te realiseren. De school wil maar liefst 550 zonnepanelen op het dak van het gebouw gaan leggen om op duurzame wijze zelf stroom op te wekken. Om het stroomverbruik te verminderen willen ze ook alle verlichting gaan vervangen voor duurzame ledverlichting.

John van Dijen: “Aanvullend aan het project is er sprake van de installatie van een monitorsysteem waarmee we binnen de school digitaal inzichtelijk zullen maken voor leerlingen, personeel, ouders en bezoekers hoeveel energie opgewekt wordt. Iedere dag zal de verduurzaming gevisualiseerd worden op meerdere plekken binnen de school. Dit zal een positief effect uitgaan op onze samenleving in het algemeen en op het gedrag van alle betrokkenen in het bijzonder.”

Het project gaat in totaal 630.792 euro kosten. Via een zogenaamde SDE subsidie ontvangt de school dan gedurende vijftien jaar 15.568 euro subsidie. De gemeente is gevraagd om een subsidie te verlenen van 50.000 euro. De overige kosten (347.272 euro) hoest de school zelf op.

De commissie burgerzaken praat dinsdag 9 april 2019 over het voorstel.

Post article

Post article