Energienet heeft maximale terugleverlimiet bereikt

Hoogspanningsmasten in het buitengebied die stroom transporteren
Foto: Ons Son en Breugel

Projecten om groene stroom op te wekken lopen grote vertraging op, nu de maximale terugleverlimiet van het stroomnetwerk is bereikt.

Zonnepanelen, windmolens en andere vormen van het opwekken van energie leveren vaak een overcapaciteit. Deze capaciteit wordt terug geleverd aan het energienet en hoogspanningsstation in Best, in handen van Enexis en Tennet. Maar de maximale capaciteit is bereikt, waardoor duurzaamheidsprojecten in de ijskast worden gezet.

Op 28 mei 2021 is de gemeente op de hoogte gesteld van het bereiken van de maximale terugleveringslimiet. Er is uitbreiding van de infrastructuur nodig om nieuwe duurzame initiatieven mogelijk te maken. Kleinere installaties van minder dan 200 zonnepanelen zijn nog wel mogelijk. Deze beperking is per 1 juni 2021 van kracht.

Vertraging duurzame projecten

Concreet betekent dit dat enkele projecten vertraging oplopen. Zo is de gemeente samen met SonEnergie op zoek naar grote daken voor het project Sonneroos, maar wordt zo gehinderd in de zoektocht. Ook stopt de gemeente tijdelijk met het stimuleren van grootschalige zonnepaneelprojecten op daken van bedrijven op Ekkersrijt. Samen met Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Rijksvastgoedbedrijf kijkt de gemeente naar een zonnepark langs de A50 en knooppunt Ekkersweijer, maar uitvoering gaat niet zonder extra capaciteit. Daadwerkelijk een grootschalig duurzaamheidsproject opzetten in Sonniuswijk wordt eerder mogelijk geacht in het jaar 2030 dan het jaar 2025.

De gemeentes in de regio gaan samen met Enexis onderzoeken hoe het investeringsprogramma er uit moet komen te zien om teruglevercapaciteit te vergroten. Op basis van het investeringsprogramma kunnen Enexis en Tennet de juiste investeringen doen in het stroomnetwerk.

Post article

Post article