Zoek
Sluit dit zoekvak.

Enquête haalt woonwensen 55-plussers in Son en Breugel op

Harry van der Kallen haalt de woonwensen van senioren in Son en Breugel op
Foto: Ons Son en Breugel

Senioren die in de toekomst een passend plekje in Son en Breugel willen blijven houden, kunnen nu hun woonwensen kenbaar maken. Met een speciale enquête, opgezet door de werkgroep leefbaarheid van de Seniorenraad, moet een goed beeld geven van wat de oudere generatie in Son en Breugel wil en nodig heeft om plezier te kunnen blijven vertoeven.

De werkgroep is gevuld met mensen die vanuit hun achtergrond het plaatje compleet kunnen maken. Frits Helders, Mark Thunnissen, Harry van der Kallen en René van Leeuwen hebben allemaal hun sporen verdiend. “We zijn benaderd door de Seniorenraad om ons druk te maken over wonen voor 55-plussers in Son en Breugel”, zegt Harry van der Kallen. “We dachten ‘op welke manier zouden we kunnen bekijken wat senioren zouden willen?’”

Het resultaat van die gedachte was een enquête. 55-plussers in Son en Breugel wordt gevraagd wat hun huidige woonsituatie is en wat hun woonwensen zijn. “We denken dat belangrijk is dat te weten, zodat we met de resultaten van die enquête naar de gemeenteraad kunnen stappen met de vraag of zij hier werk van kunnen maken.”

Enquête woonwensen

De enquête is tot en met 17 december online gezet om in te vullen. Inmiddels hebben al honderden dorpsgenoten van 55 jaar of ouder hun woonwensen doorgegeven. “Via de website van de Seniorenraad kan je de enquête invullen, ga naar www.seniorenraadsonenbreugel en start enquête Woonwensen. Voor de mensen die minder digitaal vaardig zijn is er de mogelijkheid om in het Dommelhuis op woensdagen van 16.00 tot 17.00 uur de enquête met begeleiding in te vullen.”

De vragen die gesteld worden variëren van de samenstelling van het huis, de gewenste woonvorm, hoe groot de eventuele tuin moet zijn, of dat huur of koop moet zijn en wat je er voor wenst te betalen. Ook is er ruimte om aan te geven dat je misschien liever thuis wenst te wonen en op welke termijn de veranderde woonvorm nodig is om te kunnen (blijven) genieten van de oude dag in Son en Breugel.

Geschikte woningen

“We praten liever over ‘meergeneratiehuisvesting’ dan de ‘oude knarren hofjes’ wat mensen soms denken. Complexen waar jong en oud samen kunnen wonen en naar elkaar om kunnen kijken en kunnen ontmoeten. En zodanig ingericht dat ze in de woning kunnen blijven. Rolstoeltoegankelijk, een inloopdouche en gelijkvloers. Als mensen later minder mobiel worden, hoeven ze niet te verhuizen.”

“Als je kijkt naar de demografische ontwikkeling in Son en Breugel, zie je dat zo’n 40% binnen onze doelgroep valt. Als je dan kijkt naar de woningtypes in Son en Breugel, zijn er van geschikte woningen voor die doelgroep veel te weinig. Door de enquête in te vullen kunnen we dat in kaart brengen. Het gaat niet alleen over de stenen, maar ook dat zij zodanig kunnen wonen dat de voorzieningen aangepast worden zoals de nabijheid van de huisarts, apotheek en de supermarkt.”

Eerste stap

Als er een goed beeld is van de hoeveelheden woningen, de woningtypes en waar deze gebouwd moeten worden in het dorp, wordt alles op een rijtje gezet door de werkgroep. De resultaten van de enquête worden gebundeld in een rapport en aangeboden aan de gemeenteraad. De hoop is dat de gemeenteraad de resultaten kan gebruiken bij nieuwe woningbouwontwikkelingen in het dorp.

De opgehaalde woonwens is dus niet vandaag of morgen gerealiseerd. De enquête is een eerste stap om een groeiende groep inwoners op leeftijd een plekje te kunnen blijven geven in Son en Breugel. De enquête kan tot 17 december ingevuld worden via de website van de Seniorenraad. Wie hulp wil bij het invullen van de enquête, kan terecht in het dorpshuis op woensdagmiddag tussen 16:00 en 17:00 uur.