Met een vogelhuisje en 30 handtekeningen onder zijn arm geeft Noud Heuvelmans de aftrap voor een nieuw, innovatief en duurzaam initiatief: klein, duurzaam wonen in Son en Breugel.
Noud Heuvelmans is sinds enkele jaren trotse inwoner van Son en Breugel. Hij en zijn vrouw Heleen wonen nu in een oude boerderij in het dorp uit 1880, waar zij een zo duurzaam mogelijk bestaan proberen te bewerkstelligen. “Maar wij hebben zo het gevoel van ‘goh, wij kunnen voor het hier en de komende generaties veel duurzamer bezig zijn.’ Daar zijn we nu al een paar jaar mee bezig.”
Het plan om een kleine, duurzame en sociale comune te bouwen binnen de dorpsgrenzen sprak enthousiastelingen aan. Een groepje van ongeveer zes gezinnen, variërend van alleenstaand (met kinderen) tot grotere gezinnen, willen samen optrekken om met een groen hart huizen te bouwen. “Tot onze verrassing ging het heel snel. Onze huiskamer was al gauw te klein om mensen te ontvangen en hebben we dus een zaaltje gehuurd. De groep is nu gehalveerd, maar hoe kleiner de groep hoe enthousiaster we worden. De gelijkgestemden willen ultiem duurzaam zijn. Vanuit ecologisch oogpunt, maar ook sociaal. Als je kleiner woont, hoef je ook minder spullen te hebben. We kunnen elkaar helpen met spullen, zoals het delen van een grasmaaier.”
De huizen worden in de ogen van de groep bungalows van ongeveer 50 tot 70 vierkante meter. Door vooraf na te denken over lichtinval en opbrengst voor zonnepanelen kan optimaal rendement worden behaald voor warmte en stroom, waarbij ‘nul op de meter’ of zelfs een overschot aan energieopwekking mogelijk is. Door energiezuinige apparatuur en innovatieve energietechnieken zoals warmteterugwinning en infraroodverwarming gaat zo min mogelijk energie verloren. Het regenwater wordt opgevangen voor hergebruik. Het idee illustreert Noud door middel van een vogelhuisje, natuurlijk van FSC hout. “Dit gaat verder dan de huidige en toekomstige bouwbesluit.”
Verschillende gespecialiseerde bedrijven in Nederland bouwen deze huizen. De huizen worden prefab gemaakt in een fabriekshal, om binnen enkele dagen geplaatst te kunnen worden op locatie. “We denken dat we voor de prijs van een starterswoning een duurzaam huis neer te kunnen zetten.” Het prefab huis zou volgens Noud ongeveer een ton moeten kosten. Daar bovenop komen nog kosten voor de grond en fundering. “Ik heb al wel een huisje, ik heb alleen nog geen locatie. We zijn met verschillende partijen binnen de gemeente in gesprek, waaronder wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen.”
Noud Heuvelmans wist 30 handtekeningen te verzamelen om een burgerinitiatief te starten. De handtekeningen werden vanochtend overhandigd aan burgemeester Hans Gaillard. “Ik vind het boeiend. Dit past binnen de afspraken die we aan het maken zijn binnen de regio. Ik heb het gister ook binnen het college besproken, daar was enthousiasme. In principe moet het kunnen.” De locatie is binnen de gemeente ook al voor ogen: de Bronlibel, dat qua oppervlakte past binnen het plan dat opgesteld is voor Sonniuspark.
Noud is blij met het enthousiasme binnen de gemeente. “We zouden graag een voorbeeld willen zijn als pilot voor anderen.”
Een initiatief van Ons Son en Breugel, Toine Buijtels Events en Multi Show Productions. Kijk voor meer informatie op de website van Snow Radio.