Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fipronil eieren worden vernietigd en verwerkt bij Rendac

Een schoorsteenpijn waar rook uit komt bij Rendac
Foto: Ons Son en Breugel

Wie dacht dat ze ook bij Rendac vakantie hadden of het lekker rustig aan konden doen, heeft het goed mis. Door het gifschandaal met fipronil eieren draait Rendac overuren.

Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Het schandaal dat landelijk het nieuws domineert, waarbij het giftige fipronil om bloedluizen tegen te gaan in eieren terecht is gekomen, levert het Sonse destructiebedrijf geen windeieren op. Rendac heeft het monopolie als het aankomt op transport en verwerken van kadavers, waardoor zij als enige bedrijf de eieren mogen verwerken.

“We doen onze uiterste best om de nieuwe dagproductie aan eieren bij te houden. Maar alle voorraden die de afgelopen dagen zijn opgebouwd, kunnen we niet van de ene op de andere dag wegwerken. We kunnen het gewoon aan maar wel gefaseerd”, zegt Sjors Beerendonk, directeur van Rendac. Omdat er een bepaalde verhouding nodig is van kadavers en slachtafval, worden de eieren beetje bij beetje verwerkt in het proces van Rendac. Bij binnenkomst van de eieren worden deze onder druk gesteriliseerd bij 133 graden. Na verwerken maakt het bedrijf hier biobrandstoffen van.

Naast eieren worden ook veel kippen afgemaakt. Door het schandaal durven veel pluimveehouders hun kippen niet meer te gebruiken, dus worden deze uit voorzorg geruimd. Tijdens de landelijke vogelgriep epidemie heeft Rendac ook veel pluimvee in Nederland verwerkt. Ook andere Sonse bedrijven zoals Van Eck Bedrijfshygiëne en Schepens Verhuur hebben tijdens deze periode hun steentje bijgedragen.


Download nu de app van Ons Son en Breugel voor iOS in de App Store Download nu de app van Ons Son en Breugel voor Android in Google Play