Search
Close this search box.

Forum voor Democratie wint rechtszaak tegen gemeente

college
Foto: Pixabay

De rechtszaak van Forum voor Democratie/familie Buytels en de gemeente Son en Breugel is gewonnen door de aanklagers.

De voorzieningsrechter pleit dat de gemeente minimaal zeven stembureaus moet openen in de gemeente om te kunnen voldoen aan de vraag. Het verband tussen een afstand, aantal, locatie en een lage opkomst zorgt voor een belemmering voor de inwoners van Son en Breugel tijdens het aankomende raadgevend referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne.

De gemeente moet nu vier extra stembureaus openen in Son en Breugel bovenop de drie vooraf aangewezen stembureaus. In totaal zullen er dus zeven stembureaus open zijn, in tegenstelling tot de tien stembureaus die open zijn voor reguliere verkiezingen. ‘De gemeente moet het referendum organiseren op een manier zoals verkiezingen voorgaande keren zijn georganiseerd,’ aldus de voorzieningsrechter.

Het stembureau in de Breeakker (in de oude gemeentewerf) komt sowieso al te vervallen door de versnelde sluiting na de vondst van asbest. Ook waren er voorheen twee stembureaus in de Gentiaan die sowieso samengevoegd zouden gaan worden. Door de geringe afstand tussen basisschool de Bloktempel en het combigebouw aan de Rooijseweg is het in lijn der verwachting dat het stembureau in het combigebouw deze keer komt te vervallen als stemlocatie.

De zaak kwam maandag 7 maart 2016 voor de rechter. De gemeente Son en Breugel zou zich volgens Forum voor Democratie en de familie Buytels niet hebben gehouden aan diverse (internationale) wetten omtrent de toegankelijkheid van stembureaus voor ouderen en gehandicapten. De gemeente was zich van geen kwaad bewust en hadden zich volgens hen aan alle wetten en regels gehouden zoals de regering deze op heeft gesteld.

Lees meer over de rechtszaak