Foto’s: buizerd en eigenaar gevonden

Foto: Rutger van der Heijden

Afgelopen middag werd Ons Son en Breugel geattendeerd op een buizerd die was geland op het dak van een huis. Lezers van Ons Son en Breugel sprongen in actie.

Diverse oplettende mensen dachten dat het wellicht ging om de woestijnbuizerd Dany van de familie Gerrits uit Son en Breugel. Dany ontsnapte op 8 februari jongstleden nadat de buizerd het touw waar hij mee vast zat door had gebeten.

IMG_6325

De familie Gerrits haastte zich naar Vogelven in Sint-Oedenrode, waar de buizerd nog altijd aanwezig was. Gewapend met speciale handschoenen en prooi werd getracht de buizerd te lokken.

Laura Gerrits, eigenaresse van Dany, gooide de prooi de lucht in in de hoop dat de ontsnapte buizerd zou proberen de prooi te vangen. De buizerd bleef heen en weer vliegen tussen de bomen en de overkant van de weg, waar het huis stond van Heidi van den Boomen, de oplettende lezeres van Ons Son en Breugel.

De buizerd landde uiteindelijk op een klein afdakje voor het huis, waarna Laura de buizerd in haar richting wist te lokken. Een stuk touw dat nog aan een poot van de buizerd zat werd gegrepen, waardoor de buizerd gevangen werd.

IMG_6349

In eerste instantie dacht de familie Gerrits dat het niet hun buizerd betrof, in tweede instantie ging het mogelijk wel om Dany. De manier waarop de buizerd reageert op Laura Gerrits deedr de suggestie wekken dat het mogelijk wel om hun buizerd Dany ging. Nadat het ringnummer en chip was gecontrolleerd is de rechtmatige eigenaar, Bert Bilsen, gevonden. Bert had zich al gemeld bij Ons Son en Breugel.

“Laura kan haar hier gelijk aaien en alles met haar doen, de rest niet. Zij zit helemaal op haar gemak in haar oude hok en de schoentjes die ze om heeft zijn wel hetzelfde als van Dany, alleen het touwtje klopte niet.” vertelt Tanja Gerrits aan Ons Son en Breugel.

“Wat ook niet klopt is de ring. Een Harris (woestijnbuizerd, red.) hoort een gesloten voetring te hebben. Lijkt erop dat iemand de ring eraf geknipt heeft en een willekeurige vogelring eromheen heeft gedaan.”

Update 19:41: we hebben het verhaal enigszins aangepast met nieuwe informatie, verkregen van de familie Gerrits.

Update 12:11: we hebben het verhaal enigszins aangepast met nieuwe informatie.

Post article

Post article