Zoek
Sluit dit zoekvak.

Frans Zaal bokaal en De Jeugd in het Groen prijs 

Frans Zaal bokaal en De Jeugd in het Groen prijs 
Foto: Ons Son en Breugel

Om de ambitieuze duurzaamheidsdoelen van ons dorp kracht bij te zetten, reikt het college van B&W ook dit jaar weer twee duurzaamheidsprijzen uit: De Frans Zaal bokaal voor volwassenen en De Jeugd in het Groen prijs voor jeugd tot en met 18 jaar. Dit is het tweede jaar dat de prijzen worden uitgereikt.

De duurzaamheidsprijzen zijn bedoeld voor maatschappelijke (burger)initiatieven op het gebied van duurzaamheid en natuur en worden de komende 12 jaar jaarlijks uitgegeven. Door goede voorbeelden in onze gemeente een podium te geven, beogen we een sneeuwbaleffect te creëren. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.

De Honingtuin in Breugel won vorig jaar de Frans Zaal bokaal voor hun bijdrage aan biodiversiteit en natuurbehoud. Bij de jeugd wonnen Hidde Dekkers en Mees Beärda de prijs met hun idee voor een Energie glide, een glijbaan die energie opwekt met dynamo’s. Met het geld dat ze wonnen, deelden de jongens onlangs duurzame en biologische ijsjes uit tijdens de opening van de nieuwe blokhut van Dutmella.

De duurzaamheidsprijs voor volwassenen is vernoemd naar de in 2016 overleden dorpsgenoot Frans Zaal, die als voorzitter van IVN en als raadslid voor de fractie Partij van de Arbeid/Groen Links groot voorvechter was van een groen en duurzaam Son en Breugel. De naam voor de jeugdduurzaamheidsprijs is vorig jaar in samenspraak met de Jeugdgemeenteraad bedacht.

In aanmerking voor de beide prijzen komen initiatieven op het gebied van energiebesparing en groene energie, natuur (planten & dieren), duurzaam vervoer, afval en hergebruik materialen en elkaar helpen in een gezond leef- en werkklimaat. De termijn voor inzenden van initiatieven loopt tot en met 30 september. Op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober zullen de prijzen worden uitgereikt aan de winnende inzendingen.

De jury bestaat uit: burgemeester Gaillard, een afgevaardigde van IVN, een afgevaardigde van de Ondernemersvereniging Ekkersrijt (OVE), twee jeugdgemeenteraadsleden en een afgevaardigde van de jongerenraad. Aan beide prijzen zijn een bokaal en een geldbedrag verbonden. Aan de Frans Zaal bokaal een bedrag van 1.500 euro en aan de De Jeugd in het Groen prijs een bedrag van 250 euro, bedragen die op duurzame wijze door de winnaars worden ingezet.

De voorwaarden voor deelname aan de duurzaamheidsprijs 2018 vind je de website www.sonenbreugel.nl/duurzaamheid.